Archív

Kríza v NRSNM

Ak z celkového počtu 29 členov, na schôdzu našej najvyššej národnostnej inštitúcie príde iba 11 delegátov, je takmer jasné, že sa vládnuca koalícia rozpadla. Už na predchádzajúcom zasadaní bol problém s kvórom, avšak po takmer hodinovom vyčkávaní vtedy sa podarilo zhromaždiť 15 členov, čo je minimum na rozhodovanie. Dnes však do Lugu, na 16. schôdzu NRSNM, prišlo o štyroch menej, teda predsedníčka Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny Anna Tomanová Makanová musela konštatovať, že nemajú dostatočný počet členov. Dodala, že verejnosť bude oboznámená s novým termínom zasadnutia, ako aj o tom, prečo členovia NRSNM na schôdzu neprišli. "Dnešné zasadnutie Národnostnej rady, ktoré sa neuskutočnilo, len potvrdilo, že predsedníčka Anna Tomanová Makanová , po 14- ročnom pôsobení na čele tejto inštitúcie, nemá viac podporu členov Rady," – povedal Pavel Surový, člen NRSNM a predseda politickej strany Slováci vpred!

 

Záber z dnešného neuskutočneného zasadnutia (Foto Pavel Surový)

 

Záber z dnešného neuskutočneného zasadnutia (Foto Pavel Surový)

 

Pavel Surový v reagovaní na túto situáciu uvádza: „Po mnohých aférach ako je známa ZLATO, kde predsedníčka NRSNM kúpila za 407.000 dinárov v zlatníctve zlaté dary z prostriedkov, ktoré boli určené pre prácu Výborov pre kultúru a vzdelávanie NRSNM a potom to podelila spolupracovníkom z APV, že zabezpečili lov na trofejného jeleňa, sviatočnú večeru a ubytovanie, ako aj ďalšie neúčelové míňania peňazí Slovákov (z rozpočtu NRSNM) na značkové ošatenie, sukne, tričká, košele, kozmetiku, slnečné okuliare, ako aj podivné nákupy v Diskonte Hatar v Maďarsku za 189.397,80 dinárov, sú len z mála prípadov, ktoré sme zistili a vyniesli do verejnosti... Predsedníčka Anna Tomanová Makanová podpísala aj sama so sebou zmluvu, na jednej strane vystupovala aj ako objednávateľ a aj ako vykonávateľ, podpísala zmluvu aj s manželom...My každý deň dostávame nové a nové dokumenty, ktoré spracovávame..." Okrem iného uvádza Pavel Surový, ktorý mieni, že je dôležité, aby práca Rady bola transparentná a verejná.

S tým iste možno súhlasiť. Rovnako tak treba aj poukazovať na porušovania zákona, veď predsa ide o našu inštitúciu, naše peniaze, ktoré by nám mali pomáhať pri zachovávaní identity na týchto priestoroch.

Identita, to je aj rovnakosť, totožnosť... S takýmito spôsobmi, akými sú dolu uvedené letáky, sa však mnohí nedokážeme stotožniť.

 

Z druhej strany letáka sú nevkusné verše a v podpise je uvedená „Skupina občanov Pivnice".

 

Z druhej strany letáka sú nevkusné verše a v podpise je uvedená „Skupina občanov Pivnice".

 

Identita, to je aj zhodnosť, súlad, súhlas, súhra, jednota, jednomyseľnosť... Ak toho nieto, identita zaniká.

Identita, – to je aj mier, zhoda. Stav bez sporov. To by musel mať na vedomí každý člen NRSNM, ktorému skutočne záleží na zachovaní našej národnostnej identity.

Organizačná štruktúra a členovia Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny v období 2014 – 2018: http://www.rada.org.rs/sk/nrsnm/struktura

 

Katarína Pucovská

 

Komentárov  

+4 #5 RE: Kríza v NRSNMMirko 2017-08-26 03:51
Preco Surovy neprotestuje ze Araby dostalu zadrmo tisice hektarov vo Vojvodine?
Alebo ked "batinasi" pridu do volakej slovenskej dediny vyhrazat sa ludom. Nech aj vtedy reaguje.
Nahlásiť administrátorovi
-7 #4 prevrat a zmenu by to chcelo v NRSNMstary vozka 2017-07-11 11:36
Keby som bol mladsi, urobil by som prevrat v tej NRSNM.
Nahlásiť administrátorovi
0 #3 OSTUDABorg 2017-07-04 23:54
Hanba ju. Hanbíme sa za ňu už dlhšie. Ona je hanba slovenského národa...
Nahlásiť administrátorovi
-3 #2 Po dlhom čase sa ukázala v pravom svetle!Pavel Surový 2017-07-02 23:34
Predsedníčka NR Anna Tomanová Makanová, ktorá sa oháňa slovenskou identitou pred začatím 16. Zasadnutia NR predviedla to čo slovenská identita by nemala znamenať. Vyslovila špinavé a urážlivé slová mne, ktoré neprináležia funkcionárke ktorá predstavuje Slovákov v Srbsku. Predsedníčka NR Anna Tomanová Makanová ako vyslovila tieto škaredé slová a urážky dosiahla svoje historické morálne dno. Spomínala môj pohlavný úd, urážala moju osobnosť a česť. Spravodlivosť asi existuje, na moje šťastie kamera to nahrala a čoskoro predsedníčku NR Annu Tomanovú Makanovú uvidíte v pravom svetle...
Nahlásiť administrátorovi
+11 #1 Identita a korupcia nie su jednoMichal 2017-07-02 00:41
Identita je jedna vec ale netreba ju miesat s korupciou, klientelizmus a zlym charakterom. Podat si ruky z klamarmi, zlodejmi nerovna sa zachovaniu identity. ak vam je takto dobre tak potom nist
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články