Linky

Meter klobásy za 500 dinárov

Najznámejšia klobasiáda v Srbsku – „Kobasicijada Turija" počas tohto víkendu záujemcom ponúka možnosť zábavy, jedla a kúpy klobás a iných mäsových výrobkov. No nielen to, počas celého víkendu sú v ponuke aj jedlá z roštu, bravčový a ovčí paprikáš, morčacia domáca polievka... Sto ľudí, sto chutí, každému žeby bolo po chuti... Okrem jedla, zábavy a lokálnych kultúrnych obsahov, organizátori ponúkajú aj kúsok svetového guštu - kus z guinnessovej klobásky, ktorá je každoročne o jeden meter dlhšia a ktorou obyvatelia tejto malej osady každoročne prekonávajú vlastný rekord. V tomto roku klobása dosiahla 2036 metrov. Asi jeden meter na každého obyvateľa Turije. Festival má aj súťažný ráz a tentoraz najchutnejšiu klobásu urobil Petrovčan Miroslav Lačok, majiteľ firmy Petro – kul. Víťazstvo na tak významnom festivale iste je dobrou reklamou pre petrovskú klobásu.

 

Archívne fotografie

 

Archívne fotografie

 

Archívne fotografie

 

Na tohtoročnom podujatí sa zúčastnili aj predstavitelia festivalov klobás z Maďarska, Slovenska, Chorvátska, Slovinska a Rumunska.

Turiju počas klobasiády navštívi päťdesiat až sedemdesiat tisíc hostí. Organizátori ich vedia prilákať. V propagácii podujatia sa posnažili prilákať návštevníkov nielen slovom a obrazom, ale aj vôňou. Ten čuchový zmysel urobil presne to čo mal a keď sa neodolateľná vôňa vyprážaných klobás šírila, pokušiavala a lákala v Sombore, Subotici, Novom Sade a Belehrade, okoloidúci sa pristavili a z klobásky si aj kúpili a za touto špecialitkou prišli aj do Turije.

Turija sa nachádza v obci Srbobran, v Juhobáčskom regióne a známa je podľa klobasiciády, čiže festivalu klobás, ktorý sa organizuje raz ročne.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články