Máš právo

Bohaté Petrovské dni divadelné

Tohtoročné Petrovské dni divadelné, – v poradí 24.– štartovali včera večer a potrvajú do utorka 24. septembra. Na slávnostnom otváracom programe sa prihovorila riaditeľka Slovenského vojvodinského divadla Viera Krstovská, ktorá zdôraznila, že sa pri voľbe predstavení pridŕžali pravidiel, aby na podujatie dostali najlepšie ohodnotené predstavenia. V tej súvislosti podčiarkla, že preto si zvolili Tartuffe, ktoré bolo absolútnym víťazom na Festivale vojvodinských profesionálnych divadiel a jeho režisér Igor Vuk Torbica bol vyhlásený za najlepšieho režiséra tohto roku. Toto predstavenie, ktoré vzniklo v koprodukcii Srbského národného divadla z Nového Sadu a Národného divadla zo Somboru si už včera diváci mohli pozrieť a spolu s hercami mali možnosť vyše dve hodiny (a potom aj na ceste domov a ešte dlhšie) uvažovať aj o vlastnej identite: kam patríme, či do stáda, ktoré slepo nasleduje vodcu, alebo sa s tou zmanipulovanou masou nemôžeme stotožniť, veď rozum máme, pričom riskneme vylúčenie z práce a zo spoločnosti a dokonca si ohrozíme vlastný život.

 

Bohaté Petrovské dni divadelné

 

Bohaté Petrovské dni divadelné

 

Bohaté Petrovské dni divadelné

 

Tartuffe je autorský projekt Igora Vuka Torbicu urobený podľa motívov Molièrovej pôvodnej hry Tartuffe. Predstavenie spája klasické s moderným a je to hra o prefíkanom podvodníkovi, o vodcoch, ktorí sú najčastejšie psychopatmi a hlavne o stáde, ktoré vodcov nasleduje.

24. Petrovské dni divadelné otvoril riaditeľ Srbského národného divadla z Nového Sadu Zoran Djerić, ktorý zdôraznil, že divadlo vždy malo dôležitú úlohu v kultúre každého národa, lebo sa v ňom reflektuje nie iba naša súčasnosť, ale aj naša minulosť a od neho závisí aj naša budúcnosť. Tohtoročné Petrovské dni divadelné prinášajú osem inscenácií profesionálnych divadiel zo Srbska a zo Slovenska a jedno sprievodné podujatie. Ním je zaujímavá výstava fotografií Divadelné svetlopisy Divadelného múzea Vojvodiny, ktorú včera v predsieni Slovenského vojvodinského divadla otvorili a ktorá bude nainštalované do konca podujatia. O nej sa zmienila autorka bohatého rovnomenného katalógu Ivana Koči a autor výstavy Nenad Bogdanović, ktorý výstavu aj otvoril.

 

Bohaté Petrovské dni divadelné

 

Bohaté Petrovské dni divadelné

 

Bohaté Petrovské dni divadelné

 

Bohaté Petrovské dni divadelné

 

Bohaté Petrovské dni divadelné

 

Už dnes napoludnie si aj malé publikum malo možnosť pozrieť najlepšie tohtoročné detské predstavenie Prepáč mama subotického divadla v režijnom stvárnení Todora Valova. Na petrovských divadelných doskách dnes večer vystúpili herci Slovenského komorného divadla z Martina s predstavením Kumšt v réžii Petra Mankoveckého. V dňoch víkendu a v pondelok a utorok sa predstavia divadlá z Košíc, Spišskej Novej Vsi, Banskej Bystrice, Rožňavy a Sriemskej Mitrovice.

Program 24. PDD tu: http://www.kulpin.net/22-aktuality/aktuality/10685-24-pdd

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články