Arheološki nalaz u Kulpinu

Páchnuce bicykle a petrovské krčmy

Ak sa do starého Petrovca, Fukary, vydáte ulicou od budovy svojho času známej ako Slovenská sporiteľňa a smerom ku Lukavskej ulici, tak z ľavej strany vám bude bývalá „Bauerova" krčma. Tá, kde pánovi XY niekto, z ničoho nič, stupil na kravatu, a to rovno vo dverách. Pár domov pred touto krčmou svojho času býval aj mechanik ktorý opravoval bicykle. Lenže, prišli mrcha časy a v 30-tých rokoch minulého storočia, následkom veľkej hospodárskej krízy, roboty bolo málo. „Šikovný" majster sa dovtípil, ako peniažky predsa zadovážiť a z biedy vyplávať. Chvalabohu, doma mal hodne myší. Nasťahovali sa mu do šopy, kde držal kukuricu, pšenicu a iné obylie na chov svíň a sliepok. Rozostavil okolo ešte viacej klepcov a chytal ich. Každý deň ich chytil päť, šesť. Už ani kocúr nevládal toľko zjesť. Dostal však dobrý nápad. Poukladal tie mŕtve myši do „bádku" a večer išiel s ním do krčmy na poldecák.

 

Páchnuce bicykle a petrovské krčmy

 

Pred krčmou, ako vždy, bolo hodne bicyklov a tie vtedajšie bicykle mali na „kormáne" (volant) rúčky. Boli gumené a ľahko sa mohli stiahnuť z volantu. Sňal ich teda a do volantu, ktorý bol dutý, vopchal mŕtve myši. Potom vypil svoj poldecák a šiel. O pár dní prišiel za ním prvý zákazník:

-Pám majster, neviem čo sa stalo, ale „bicigľa" sa mi zosmrdela. Smrdí, ako čert. Šecko som už sprobuvav, ale smrad neprechádza.

-Vieš čo, nahaj ju tu do zajtra. Pozriem, čo je. Teraz nemóžem, lebo ma čaká veľa robote.

Keď zákazník odišiel, strhol rúčku na volante a pomocou drôtenej kvačky povyťahoval myši. Do dutého volantu nalial trochu petroleja a bolo po paráde. Keď si na druhý deň majiteľ prišiel po svoj „vyliečený" bicykel, za robotu pána majstra musel zaplatiť a ešte sa aj pekne poďakoval. Dedinou sa rozniesol chýr, že pán majster vedia vyliečiť smradľavý bicykel. A veru bolo roboty a aj peniažkov.

Neďaleko tejto Bauerovej krčmy, boli aj ďalšie: najbližšia Fejďova, potom na rohu do Republiky Záborskova, nablízku bola aj Zátrochova, Báďonskova, „Myšalovka", „Hviezda", Somorova... Pán majster začal všetky navštevovať a krčmoví hostia jeho dielňu. Aby ten biznis trochu rozšíril, šiel aj do Kulpína, ale len raz. Tam mu spred krčmy niekto bicykel ukradol.

 

Ján Kulík
Austrália

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články