SEAVC Kulpín

IN MEMORIAM: Ján Mega (1949 – 2024)

Divadlo je miesto, kde môžeme vypustiť svoje emócie a naplniť svoje srdce. Tak divadlo vnímal Anton Pavlovič Čechov a tak ho asi chápal aj Ján Mega. Od mladi žil s divadlom a v divadle. Predstavenia sledoval z hľadiska, javiska alebo zo zákulisia. Bol v početných divadelných tímoch profesionálneho Slovenského vojvodinského divadla a bol aj dlhoročným členom petrovského ochotníckeho VHV divadla. "Dnes nás navždy opustil náš vzácny člen divadla, na ktorého nikdy nezabudneme a budeme vždy s láskou spomínať. Ján Mega dal obrovskému počtu predstavení vizuálny život a podobu, bol neodmysliteľným členom výkonného výboru a technik, bez ktorého si nevieme predstaviť mnohé predstavenia," – na sociálnej sieti to zverejnilo Divadlo VHV z Báčskeho Petrovca.

 

Ján Mega

 

Ján Mega

 

Dom Bernardy Alby

 

Dom Bernardy Alby

 

Starý vozka Petra III.

 

Starý vozka Petra III.

 

Hore nohami

 

Hore nohami

 

Od zajtra nepijeme

 

Od zajtra nepijeme

 

Od zajtra nepijeme

 

Slovenské vojvodinské divadlo (SVD) sa tiež so zármutkom lúči s Jánom Megom, známym petrovským divadelníkom uvádzajúc predstavenia, v ktorých sa Ján Mega podpísal ako majster scény. „Pre petrovské divadlo urobil mnoho, ale i každú svoju slobodnú chvíľu mu venoval. Ako majster scény v SVD bol od jeho založenia: Zuzka Turanová autora Jána Čajaka ml. v réžii Ľuboslava Majeru (2003), Sklenený zverinec autora Tennessee Williamsa v réžii Andreja Privratského (2007), Podozrivá osoba autora Branislava Nušića v réžii Alexandra Baka (2014), Čaj u pána senátora (reality show) autora Ivana Stodolu v réžii Richarda Sanitru (2015), Vinica zreje autora Vladimíra Hurbana Vladimírova v réžii Michala Babiaka (2016), Tilda autorky a režisérky Kataríny Mišíkovej Hitzingerovej (2017), Krásavica z Leenane autora Martina McDonagha v réžii Richarda Sanitru (2018), Svæty za dedinou autora a režiséra Dušana Bajina (2019), Profesionál (Smutná komédia podľa Duška) autora Dušana Kovačevića v réžii Richarda Sanitru a Jána Chalupku (2020), Kebab autorky Gianiny Cărbunariu v réžii Svetlany Gaško (2021).

Pred asi pol rokom, v novembri 2023, na 53. Divadelnom vavríne Ján Mega spolu s Ondrejom Mištecom získal Cenu za najúspešnejšiu scénografiu.

Keď si to divadlo vyžadovalo, hoci bol aj v pokročilejšom veku, neváhal zastať si na javisko, sadnúť si na motocykel, postaviť sa pred filmovú kameru, vziať mikrofón do rúk a zaspievať... Kvôli divadlu nič mu nebolo ťažko urobiť.

„Divadlo je ako život, lenže v ňom máte druhú šancu" (Tom Stoppard). Ján Mega už druhú šancu získa len ak v nejakom nebeskom divadle.

Pohrebná rozlúčka bude 22. apríla o 13:00 v Dome smútku v Petrovci.

Česť jeho pamiatke!

 

kp

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články