Knižnica v Kulpíne

túryLITERAtúry v Kulpíne

Pred dvomi rokmi, polovicou augusta 2017, po hluku Slovenských národných slávností, na Kulpínčanov a ich hostí zapôsobil tichý augustový večer, na ktorom s literárno-hudobným pásmom, vystúpili členovia Klubu nezávislých spisovateľov zo Slovenska. Po dvoch rokoch sa zážitok zopakoval, tentoraz však spisovatelia zo Slovenska boli zvestovateľmi Predslávnosťových dní v Kulpíne (PDvK) a teda aj tohtoročných slávností v Petrovci. Včerajším pásmom slova a hudba túryLITERAtúry v reštaurácii Lipa štartovali tohtoročné PDvK a o bohatý duchovný zážitok sa postarali spisovatelia Judita Kaššovicová, Juraj Šebesta a Miroslav Brück, ako aj hudobník Miloš Železňák. Takmer celkom náhodou na večierok zavítala aj delegácia významných predstaviteľov slovenskej národnostnej menšiny z Maďarska, čím večierok získal širší medzinárodný ráz. A keďže sa nič nedeje náhodou, ktovie kam nasmerujú ďalšie literárne túry.

 

túryLITERAtúry v Kulpíne

 

túryLITERAtúry v Kulpíne

 

túryLITERAtúry v Kulpíne

 

Úvodom večierka sa v mene organizátora prihovoril Pavel Gaža, predseda MOMS Kulpín. O projekte, v rámci ktorého sa slovenskí autori predstavujú v zahraničí hovorila predsedníčka Klubu nezávislých spisovateľov Judita Kaššovicová. Zdôraznila, že už tretíkrát navštevujú Kulpín a vyjadrila nádej, že sa v spolupráci bude pokračovať. Klub nezávislých spisovateľov sa na takýto spôsob snaží prekračovať hranice Slovenska a preniknúť aj do duší Slovákov v zahraničí. Hovoriac o svojej tvorbe J. Kaššovicová podotkla, že píše meditatívnu poéziu a v nej sa snaží prenášať tichosť a pokoj do sŕdc svojich čitateľov. Prečítala verše zo svojej zbierky Dokonalá modrá, v ktorých akoby si ešte v roku 2017, keď zbierka vznikala, predstavila včerajší večer.

...Keď vypadneme
z tohto obrazu
tak nečakane, odrazu
vypne sa obrazovka pamäte
niekto to lístie zametie
a večnosť ďalej deje sa.
Jednou nohou je v nebesách
a druhou v tomto bare stojí
a myslíme si, že sme svoji
a že je naša táto hudba
že naozaj znie gitara
všetko sa opäť vynára
až sme si trochu povedomí...

 

túryLITERAtúry v Kulpíne

 

túryLITERAtúry v Kulpíne

 

túryLITERAtúry v Kulpíne

 

Každý z troch prítomných autorov má iný spôsob literárneho prejavu. Juraj Šebesta sa venuje tvorbe pre deti a mládež a v poslednom období píše aj pre dospelých. V srbčine mu v roku 2008 v zrenjaninskom vydavateľstve Agora vyšla kniha poviedok Trežnjenje (Triezvenie) v preklade Zdenky Valentovej Belićovej. Hlboko vnímajúc reakcie svojej dcéry, adolescentky, autor sa snažil jej problémy riešiť svojrázne, literárne. J. Šebesta hovoril aj o svojej knihe pre dospelých Hévíz 2090, ktorá je akýmsi jeho zlomom a je vekovo obmedzená pre čitateľov od 18 rokov. Táto próza s podtitulom Láska kedysi a dnes je romancou s nádychom utópie a sci-fi, autor sa v nej zamýšľa nad láskou a sexom v roku 2090. Hrdinkou románu je i ženský humanoid, ktorý začína nadobúdať ľudské vlastnosti, čím sa vlastne načierajú trochu aj politické témy.

 

túryLITERAtúry v Kulpíne

 

túryLITERAtúry v Kulpíne

 

Miroslav Brück je etablovaným básnikom, prozaikom, literárnym kritikom a publicistom zo Skalice, z vinárskeho mestečka s vinárskou tradíciou. O sebe hovorí, že je prírodný lyrik, inšpiruje ho totiž príroda, tá oblasť Záhoria a Pomoravia, rieka Morava a všetko to sa dostáva do jeho poézie. Umeleckou tvorbou sa snaží nezaprieť svoje prostredie. Poézia je podľa jeho názoru podvedomá záležitosť, ktorá sa písanou formou pretaví na papier. Autor je názoru, že súčasné umelecké trendy, nielen v poézii, ponúkajú rôzne „progresívne experimenty", kultúrna verejnosť sa na ne veľakrát pozerá s účelovým nadšením, ale o ich obsahu či o ich prípadnom posolstve nemá často ani potuchy. Je teda zástancom „poctivej a neprešpekulovanej línie prameniacej zo spontánnosti a úprimnosti".

Slovenských spisovateľov hudobne sprevádzal gitarista Miloš Železňák. Miloš Železňák a tiež Miloš Železňák Trio pestujú improvizovanú jazzovú hudbu, blues, etno hudbu a zhudobňujú starodávne vyše 200-ročné slovenské balady. Spolupracuje s mnohými známymi slovenskými menami.

 

túryLITERAtúry v Kulpíne

 

Na večierku boli osobitne pozdravení hostia z Maďarska: Anton Paulik, parlamentný hovorca Slovákov v Maďarsku, Štefan Kraslán, vedúci odboru na ministerstve a Imrich Fuhl, novinár a básnik, konateľ vydavateľskej Spoločnosti SlovakUm a zakladateľ a prevádzkovateľ nezávislého portálu www.oslovma.hu.

Podujatie Túry literatúry financuje Fond na podporu umenia zo Slovenska.

O predošlej návšteve spisovateľov z tohto spisovateľského združenia TU:
http://www.kulpin.net/22-aktuality/aktuality/9977-literatury

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články