Knižnica v Kulpíne

Navzájom inšpirovaní

Kulpin.net sme spustili 1. mája 2008 z vlastnej iniciatívy a s vlastnými prostriedkami, za nami je teda 16-ročná údernícka robota. Vôľu robiť ešte stále máme a to aj vďaka podpore, ktorú nám vyjadrujete Vy, naši návštevníci. Rovno včera, na našu 16-ročnicu, dostala som list, v ktorom Ján Širka z Nového Sadu okrem iného píše: „Už je to pár dní, čo som čítal text o Blažejovi Rusnákovi. Vrátil ma do detstva, pamätám si ho. Keď sme sa stretli, zastavil som sa a sledoval ho. Na rozdiel od iných detí som sa ho nebál. Navyše som k nemu choval akési sympatie. Keď som sa otca spýtal na Blaža, dostal som odpoveď, ktorá ma sprevádzala celý život. Boží človek, povedal otec. Blažo je teda vždy po mojom boku, najmä keď stretávam ľudí s podobným osudom ako on. Povzbudený vaším textom som musel nakresliť Blaža tak, ako si ho pamätám." Keď sa navzájom inšpirujeme, obohatení kráčame dopredu. Kresbu Jána Širku zverejňujeme, ako spomienku na starca Blažeja Rusnáka, ktorý medzi nami dlho žil ako výkričník, aby svedčil o krehkosti osudu, ktorý môže kruto zasiahnuť každého z nás. Predpovedali mu skvelú budúcnosť vedca a nakoniec celý jeho majetok boli haraburdy naložené na drevenom tragači, s ktorým je zobrazený na kresbe.

 

Blažej Rusnák na kresbe Jána Širku

 

Blažej Rusnák na kresbe Jána Širku

 

Blažej Rusnák, maturant petrovského gymnázia

 

Blažej Rusnák, maturant petrovského gymnázia

 

Blažo sa od mladi zaujímal o všeličo, okrem iného, aj o správnu výživu. Po návrate z nevydarených štúdií robil kadečo v dome, čítal a písal. V Národnej jednote z roku 1933, mal vtedy 25 rokov, nachádzame článok s titulkom „Slivky sú tu, varme lekvár", pod ktorým je podpísaný Blažej Rusnák. V texte píše:
"Slivky sú tu, varme lekvár. Ale nevarme ho v medených kotloch. V takom lekvári, čo bol varený v medených kotloch dá sa zistiť, špektrálnou analyzou rozpustená meď. Tejto rozpustenej medi je toľko, že účinkuje na naše zdravie. Dľa príslušných bádaní dra Funka stačí tisíciny miligramu medi, aby sa ním ničil vitamín C. Nedostatkom tohoto vitamínu zjavuje sa nemoc podobná scorbutu a chudokrevnosť, Pri otrave meďou napomáha brať zase vitamín C, už či vo víne, zeleninách, lebo ho toto zase zničí, čiže jej účinok trvá zatiaľ, kým nevyjde z tela. Ačkoľvek sa tvrdí, že sa meď, kým je lekvár horúci, nerozpúšta, podľa skúšky nie je to tak. Nerozpúšta sa jej veľa, aby sa dala jazykom cítít, ale preca toľko, aby škodila. Varenie lekváru v medenom kotli pochádza snáď ešte z doby bronzovej, ale preto neváhajme a varme ho alebo v kotloch železných (rezpustené železo lieči krv) alebo najlepšie v hlinených nepolievaných (bez glazúry) nádobách."

Žiaľ, psychické poruchy sa postupne začínali hlásiť a stále sa stupňovali. Čoraz častejšie sedával v kutke domu na schode, pozoroval ľudí a o niečom dumal. Na pozdravy okoloidúcich odpovedal kyvnutím hlavy a občas aj úsmevom. Tí, čo ho trochu poznali hovorili, že bol nielen veľmi múdry, ale aj dobrý človek.

O Blažejovi Rusnákovi viac TU: https://www.kulpin.net/o-kulpine/pocet-obyvatelov/22-aktuality/aktuality/12185-blazej-rusnak-a-rusnakovci

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články