Kratak pregled istorije

Lana na ceste k realizácii svojich snov

Jedenásťročná Lana Zorjanová z Nového Sadu si zaslúžila, aby o nej počul celý svet. Od svojich štyroch rokoch sa zdokonaľuje v hre na husliach a teraz sa to už zdá, akoby ten slák k nej patril a rozprával nám. Virtuóznou hrou si získala priazeň mnohých a dotkla sa aj mnohých sŕdc. Obdivuhodné je jej profesionálne vystúpenie, pritom jednoduché, srdečné a milé správanie. Tým všetkým zapôsobila aj v súťaži mladých interpretov klasickej hudby Virtuoso V4 +. Ide o televíznu šou, ktorá v Maďarsku existuje už šesť rokov. Doteraz sa na nej mohli zúčastniť iba talenty z tejto krajiny a Maďari z diaspóry. Tohto roku mali právo účasti aj hudobníci z krajín Vyšehradskej štvorky V4 (Poľsko, Česko, Slovensko a Maďarsko), plus Srbsko, ktoré bolo pozvané ako špeciálny hosť. Lana, ktorá bola jednou z najmladších účastníkov, získala najviac hlasov publika. Bravo, nadané dievčatko talentovaných rodičov a starých rodičov! Janko Zorjan, starý otec Lany Zorjanovej dlhé roky bol vedúcim novosadského evanjelického cirkevného spevokolu.

 

https://virtuosos.com/

 

https://virtuosos.com/

 

https://virtuosos.com/

 

Súťaž Virtuoso V4 + sa organizovala v septembri a do semifinále, ktoré vysielali počas tohto víkendu, postúpili štyria najlepší. Veľké superfinále bude 18. decembra. Hodnotili ich svetoví umelci, okrem iných operný spevák Placido Domingo a náš slávny huslista Nemanja Radulović. Víťaz súťaže získa koncert s orchestrom v Budapešti. A mať sólistický koncert s prestížnym orchestrom Virtuoso môže byť odrazovou doskou do sveta hudby. Nech sa to našej Lane aj stane! Vystúpenie Lany Zorjanovej si možno pozrieť TU:

 

 

Ako sólistka Lana už hrala na koncertoch s orchestrom, avšak prvý raz mala možnosť s nimi vystupovať na tejto súťaži. Doteraz získala ocenenia na viac ako 40 rôznych medzinárodných súťažiach, ale ísť do Maďarska bol pre ňu úplne iný a nezabudnuteľný zážitok. Na neho bude spomínať po celý život. Nadviazala tam neoceniteľné priateľstvá s mladými talentami z iných krajín.

Lanina matka Arabela Zorjanová pobudla s Lanou v Budapešti viac ako dva týždne. Bola jej nielen oporou, ale aj dobrou radkyňou, keďže je tiež huslistkou. Lanin otec Vladimír je operným spevákom v Srbskom národnom divadle v Novom Sade.

Lana má aj svoju oficiálnu web prezentáciu TU: https://lanazorjan.com/video/#

 

Lana Zorjanová v novosadskom evanjelickom kostole v roku 2014

 

Lana Zorjanová v novosadskom evanjelickom kostole v roku 2014

 

O jej vlaňajšom predvianočnom koncerte v novosadskom evanjelickom kostole v Novom Sade TU: http://www.kulpin.net/o-kulpine/spolky-a-kluby/spolok-zien/22-aktuality/aktuality/10770-lana-zorjanova-na-predvianocnom-koncerte

 

Katarína Pucovská

 

Komentárov  

0 #1 RE: Lana na ceste k realizácii svojich snovmihajlo benka 2020-12-08 22:00
super krasna hudba a krasna mlada virtuoska bravo prajem jej krasnu buducnost v jej zaljube
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články