Kratak pregled istorije

Úloha slovenských stredných škôl v živote dolnozemských Slovákov

Dolnozemskí Slováci už tri storočia pripisovali a pripisujú adekvátny význam výchove a vzdelávaniu svojich detí v materinskom jazyku. V prvotnej fáze toho základného a neskôr aj vyššieho. Je všeobecne známe, že školstvo a vzdelávanie v autochtónnych komunitách národnostných menšín je kľúčovou oblasťou na udržiavanie a rozvoj tej-ktorej komunity. Úlohe slovenských stredných škôl v živote dolnozemských Slovákov bude venovaná tohtoročná Medzinárodná konferencia v Nadlaku, na ktorú pozývajú Kultúrna a vedecká spoločnosť Ivana Krasku a Demokratický zväz Slovákov a Čechov v Rumunsku. Konferencia sa uskutoční 10. – 11. septembra 2021, ak pandemická situácia dovolí prezentačnou formou, v opačnom prípade online formou. Prihlášky na účasť treba zaslať do 31. mája 2021. Súčasne s konferenciou je naplánované aj udeľovanie Ceny Ondreja Štefanka, ktorá sa od roku 2009 udeľuje dvom žijúcim osobnostiam slovenského sveta.

 

Úloha slovenských stredných škôl v živote dolnozemských Slovákov

 

Slovenské stredné školy na Dolnej zemi môžeme považovať za opravdové bašty slovenskosti. Súc si vedomí tohoto významu naši predkovia budovali školy (najprv cirkevné a potom štátne alebo verejné) s vyučovacím jazykom slovenským, ktoré sa časom stali nielen vzdelávacími inštitúciami, ale aj kľúčovými piliermi komplexného národnostného života. Ich práca sa dlhodobo odzrkadľuje na kompetenciách a zručnostiach žiakov a dlhodobo aj na hodnotovej úrovni danej society, v ktorej odchovanci týchto škôl žijú a pôsobia.

Práve z uvedených dôvodov je cieľom medzinárodnej konferencie Úloha slovenských stredných škôl v živote dolnozemských Slovákov analyzovať komplexnú úlohu a pôsobenie týchto jedinečných vzdelávacích inštitúcií z pohľadu pedagógov, andragógov, sociológov, historikov, kulturológov, literátov, jazykovedcov atď.

Potenciálne príspevky by sa mohli zamerať na nasledujúce oblasti:
-historické aspekty stredoškolského vzdelávania na Dolnej zemi;
-postavenie a inštitucionálne formy stredoškolského vzdelávania v slovenskom jazyku;
-kurikulárne aspekty vzdelávania;
-vyučovanie jednotlivých disciplín na strednej škole a ich špecifiká v kontexte národnostnej školy;
-mimoškolské aktivity na podporu vzdelávania v materinskom jazyku;
-spolupráca slovenských stredných škôl na Dolnej zemi a spolupráca s materskou krajinou.

 

 

kp

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články