Kratak pregled istorije

Spomienky Martina Jonáša

Na nádvorí domu Martina Jonáša v Kovačici včera slávnostne zrnkami kukurice uviedli do života knihu Spomienky Martina Jonáša na stretnutia so svetovými celebritami. Spomienky zaznamenal Vladimír Valentík, riaditeľ Slovenského vydavateľského centra (SVC) z Báčskeho Petrovca. "Táto kniha zostavená zo spomienok na stretnutia Martina Jonáša so svetovými celebritami vznikla na základe nahrávok na magnetofónový pás, počas návštevy Martinovi Jonášovi v jeho ateliéri v Kovačici 20. júna 1994. Niektoré spomienky na tieto stretnutia sme prepísali z pásu, upravili a uverejňovali už od prvého čísla novozaloženého slovenského magazínu Rovina od augusta 1994. Niektoré zo spomienok zostali uschované na páse až po dnešné dní, keď sme ich prepísali a upravili na vydanie tejto jedinečnej knihy spomienok," – uvádza v predslove knihy Vladimír Valentík. Zaznamenaných je deväť kratších spomienok Martina Jonáša, a to na stretnutia so svetoznámymi hercami: Ursulou Andressovou, Alainom Delonom, Karlom Maldenom, Antony Guinnom a Annie Girardotovou, potom nasledujú spomienky na stretnutie s nórskym princom Haraldom a španielskym kráľom Juanom Carlosom a tiež prezidentom SFRJ Josipom Brozom Titom a prezidentom USA Ronaldom Reaganom.

 

Spomienky Martina Jonáša

 

Zábery z včerajšej knižnej prezentácie, na ktorej sa okrem Vladimíra Valentíka prihovorila aj riaditeľka Galérie insitného umenia Anna Žolnajová Barcová (foto: SVC)

 

Zábery z včerajšej knižnej prezentácie, na ktorej sa okrem Vladimíra Valentíka prihovorila aj riaditeľka Galérie insitného umenia Anna Žolnajová Barcová (foto: SVC)

 

Zábery z včerajšej knižnej prezentácie, na ktorej sa okrem Vladimíra Valentíka prihovorila aj riaditeľka Galérie insitného umenia Anna Žolnajová Barcová (foto: SVC)

 

Kniha, a v nej zhrnuté spomienky velikána našej insity Martina Jonáša svedčia o jednoduchosti umelca, ale aj o svetovej sláve tohto obyčajného človeka, sedliaka, ktorý tvrdo pracoval na poli a chvíle oddychu trávil so štetcom v ruke. Obrazy a na nich zobrazené idylické kovačické domčeky, kukuričné šúľky a veľké pracovité ruky a nohy mu otvorili brány svetových metropol. Tak napríklad o návšteve Ursuly Andressovej autor knihy uvádza: „Navštívil ju v jej vile v Ríme, ktorú zdobili početné Jonášove obrazy. Bolo to po jeho samostatnej výstave, ktorá sa uskutočnila roku 1974 v Ríme. O tomto stretnutí písali aj Časopisy v Juhoslávii a časopis Ilustrovana politika v Belehrad mu venoval 15 7.1975 aj titulnú stranu a veľký článok."

 

Dom a Modrá izba v dome Martina Jonáša

 

Dom a Modrá izba v dome Martina Jonáša

 

Dom a Modrá izba v dome Martina Jonáša

 

Zvláštnou spomienkou je aj príchod Alaina Delona, ktorý Martina Jonáša navštívil doma a v jeho „modrej izbe" dokonca aj prenocoval. K Titovi ho odviedli tajne v nočných hodinách, v Sevilli sa stretol najprv so španielskym kráľom a neskôr aj s jeho manželkou a vo Washingtone si Jonášove obrazy prišiel pozrieť aj americký prezident.

„Martin Jonáš je pravdepodobne najvýznamnejším a najväčším umelcom medzi početnými generáciami insitných maliarov v Kovačici, ktorý si vďaka svojej imaginácii vytvoril vlastnú výtvarnú poetiku a vlastný, ľahko rozpoznateľný výtvarný svet. Narodil sa 9. mája 1924 v Kovačici. Bol štvrtým zo šiestich detí Jána a Márie Jonášovcov. Otec, okrem toho, že sa venoval aj poľnohospodárstvu, bol kožušníkom. Už vtedy si Martin Jonáš všímal, ako otec mieša farby pre sedliacke kožuchy." Píše V. Valentík a ďalej uvádza, že Jonáš v rodisku zakončil štyri triedy základnej školy a už tam si všimli, že má vlohy na kreslenie. Maľbe sa však začal intenzívne venovať roku 1951.

Po výstavách v Juhoslávii roku 1964 sa uskutočnila jeho prvá zahraničná výstava – vo Švajčiarsku, nasledovala výstava v Jeruzaleme, v Bratislave, v Taliansku, Holandsku, Belgicku, Nemecku, vo Francúzsku a Fínsku. Roku 1980 Martin Jonáš prezentoval už svoje práce na inom kontinente, v Austrálii, nasledovali výstavy v Moskve, v Nórsku a v rokoch 1988 — 1989 aj niekoľko výstav vo Washingtone a New Yorku.

Kniha Spomienky Martina Jonáša na stretnutia so svetovými celebritami vydalo SVC z Báčskeho Petrovca s vročením 2020. Okrem spomienok Martina Jonáša do knihy sú zaradené aj kolorované fotoreprodukcie Jonášových olejomalieb. Kniha má tvrdú väzbu a 65 strán.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články