Metropolita Stratimirović

Valné zhromaždenie zboru Musica viva

Predsedníčkou Komorného zboru Musica viva z Báčskeho Petrovca aj ďalej zostáva jeho dirigentka Mariena Stankovićová Kriváková. Novou tajomníčkou zboru bude Tatiana Vindišová a pokladníčkou zostáva Zuzana Šjarová. Do Správnej rady boli zvolené: Jarmila Čiepová, Nataša Struhárová a Anna Bovdišová a do Dozornej rady sa dostali Tatiana Cerovská, Vladimír Kováč a Jaroslav Spevák. Tak bolo rozhodnuté na včerajšom výročnom a zároveň volebnom zhromaždení Komorného zboru Musica viva. Zasadnutie viedol Jaroslav Čiep a zapisovateľkou bola Anna Hansmanová.

 

Valné zhromaždenie zboru Musica viva

 

Valné zhromaždenie zboru Musica viva

 

Valné zhromaždenie zboru Musica viva

 

Valné zhromaždenie zboru Musica viva

 

Valné zhromaždenie zboru Musica viva

 

Valné zhromaždenie zboru Musica viva

 

Valné zhromaždenie zboru Musica viva

 

V prvej časti zhromaždenia Mariena Stankovićová Kriváková podala správu o minuloročnej činnosti a finančnú správu. Poznamenala, že môžu byť spokojní, keďže aktivít mali skutočne mnoho a majú sa aj čím pochváliť. Druhá časť roka bola zvlášť dynamická a aj napriek tomu, na sklonku roka sa im podarilo nahrať v poradí tretie ich CD. Okrem pravidelných programov, ktoré Musica viva organizuje a na ktorých sa každoročne zúčastňuje, vlani zbor vystúpil na jubilejnom 15. ročníku Zvolenského festivalu speváckych zborov na Slovensku a v Petrovci hostil zbor z Liptovského Mikuláša zo Slovenskej republiky. To sa im podarilo predovšetkým vďaka schváleným projektom Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí a pomoci Obce Báčsky Petrovec, Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov, Miestneho spoločenstva, sponzorov a vlastných prostriedkov.

Medzi tie ich pravidelné programy, ktoré si každoročne značia do svojho plánu práce na bežný rok, patrí koncert venovaný Dňom Petrovca. Petrovské oslavy budú prebiehať od piatku do nedele 24. mája – 26. mája a keďže sa osvedčila prax usporiadania zborového koncertu v predvečer osláv, uzhodli sa, aby aj v tomto roku svoj celovečerný program zorganizovali vo štvrtok 23. mája 2024. Možno práve na tomto koncerte vystúpia už v nových úboroch, keďže predseda petrovského Miestneho spoločenstva Ján Lačok, ktorý bol prítomný na zhromaždení, prisľúbil, že im Miestne spoločenstvo uhradí výrobu nových úborov.

V minulom období do zboru pribudli niekoľkí noví členovia z okolitých osád, takže v súčasnosti v zbore majú 25 aktívnych členov.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články