Milan Hodža

Belehradský knižný veľtrh

V našom sídelnom meste prebieha 62. Medzinárodný belehradský knižný veľtrh. Na ňom svoju najnovšiu knižnú produkciu predstavuje viac ako 400 domácich a zahraničných vydavateľov a medzi nimi aj Slovenské vydavateľské centrum (SVC) z Báčskeho Petrovca a Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov. V sieni Lazu Kostića vystavuje aj Medzinárodný dom umenia pre deti Bibiana z Bratislavy a najnovšie knižné tituly slovenských autorov možno vidieť aj na stánkoch niektorých srbských vydavateľstiev. Na stánku vydavateľstva Prometej z Nového Sadu odovzdali autorské výtlačky preloženého románu Hostina / Gozba známej slovenskej spisovateľky Rút Lichnerovej.

 

Belehradský knižný veľtrh

 

Belehradský knižný veľtrh

 

Na veľtrhu sa zúčastňujú aj spisovatelia zo Slovenska: Rút Lichnerová, Milan Richter, Erik Ondrejička a Staropazovčan žijúci na Slovensku Miroslav Demák. Táto literárna družina mala na knižnom veľtrhu v Belehrade viacero stretnutí a v Starej Pazove v Základnej škole hrdinu Janka Čmelíka sa v pondelok predstavila žiakom tejto školy. Slovenských spisovateľov dnes v Novom Sade prijal riaditeľ Srbského národného divadla Zoran Đerić.

 

Belehradský knižný veľtrh

 

Belehradský knižný veľtrh

 

Zdenka Valentová Belićová a Zoran Đerić

 

Zdenka Valentová Belićová a Zoran Đerić

 

Zajtra o 12. h na stánku Pokrajinského sekretariátu pre kultúru, verejné informovanie a vzťahy s náboženskými spoločenstvami v hale štyri bude prezentovaná kniha Imigranti v Babylonskej veži/Imigranti u Vavilonskoj kuli zostavovateľky Zdenky Valentovej Belićovej. Knihu pred pár dňami vydal Ústav pre kultúru Vojvodiny v Novom Sade. O knihe budú hovoriť Vladimír Pištalo, Zoran Đerić a Nebojša Kuzmanović, ako aj zostavovateľka tohto vydania Zdenka Valentová Belićová.

 

Belehradský knižný veľtrh

 

Erik Ondrejička, Milan Richter, Rút Lichnerová a Martin Prebudila

 

Erik Ondrejička, Milan Richter, Rút Lichnerová a Martin Prebudila

 

V piatok 27. októbra v sieni Aleksandar Vučo svoju najnovšiu knižnú produkciu predstaví SVC z Báčskeho Petrovca s osobitným dôrazom na knihy Nasmejani otac a Bajka o Andersenu i dunavskoj vili Ľubomíra Feldeka v preklade Martina Prebudilu. Tiež odprezentujú aj knihu pre deti Enike, benike krikel bé autorky Kataríny Mosnákovej Bagľašovej. Hovoriť budú riaditeľ SVC Vladimír Valentík, predseda Združenia spisovateľov Srbska Radomír Andrić ako aj autorka a prekladateľ.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články