Milan Hodža

Birds in the House na Slovensku

„Úspešné predstavenie srbských Slovákov Birds in the House prichádza na Slovensko" – s takýmto titulkom avizuje dnešné a zajtrajšie vystúpenie petrovských ochotníkov portál 24hod.sk. Ďalší informačný web myzvolen.sme.sk okrem iného uvádza: „Víkend atraktívneho divadla, ktorý je najstarším neštátnym festivalom alternatívnej kultúry na Slovensku, uzavrie v novembri svoju tretiu dekádu existencie 29. ročníkom. Zvlášť chceme upozorniť na medzinárodný projekt Petra Butka a divadla VHV Petrovec, ktorý žne úspechy aj na medzinárodných festivaloch s hrou Birds in the House. " V sobotu 18. novembra Birds in the House otvorí podujatie Noc divadiel v Prievidzi a v nedeľu 19. novembra bude o 14. hod. uvedený na významnom Slovenskom multižánrovom festivale VAD – Víkend atraktívneho divadla vo Zvolene.

 

Foto VHV Petrovec

 

Foto VHV Petrovec

 

Divadelný projekt Birds in the House / Vtáci v dome je spoločným produktom divadla VHV Petrovec s pražskou produkčnou spoločnosťou Next Picture a režisérom a v tomto predstavení aj hercom Petrom Serge Butkom. Na Slovensku petrovskí divadelníci vystupujú po úspešnom turné v Argentíne. O ich úspechu svedčia pozvania, ktoré ich na budúci rok zavedú aj do Brazílie, Chile, Kolumbie a Mexika.

Režisér Peter Serge Butko o predstavení hovorí: „Zbieral som čriepky týchto žánrov a skladal som z nich príbeh o človeku, o tajomnom strácaní a nachádzaní, tak trochu o vtáčej podstate ľudskej duše. Je to jemné, decentné a estetické predstavenie, nie veľmi zábavné, skôr trochu smutné. Ale ako ukázali reakcie publika, smútok nemusí byť nutne negatívny, môže v človeku otvárať aj krásu. Môže obohacovať, alebo nabíjať energiou. Som nesmierne rád, že zahraničné publikum predstavenie prijalo s nadšením a porozumením."

 

Viac TU:

 

 

http://www.24hod.sk/video-uspesne-predstavenie-srbskych-slovakov-birds-in-the-house-prichadza-na-slovensko-cl545153.html

http://www.kulpin.net/22-aktuality/aktuality/9683-premiera-vtaci-v-dome

 

Katarína Pucovská

 

Komentárov  

-1 #1 RE: Birds in the House na SlovenskuViera Benková 2017-11-20 16:54
gratulácia režisérovi S. Butkovi a petrovským ochotníkom, dokazujete že umenie je stále medzi nami živý prúd, ktorý nám nedovolí potonúť v mori priemernosti a konzumu!
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články