Staré názvy

Za Otom Filipom, skvelým publicistom a fotografom, vzácnym človekom

Pohreb Ota Filipa bude v stredu 20. júna 2018 v Šabci na Donjošovskom cintoríne o 13. h a pietne spomienkové stretnutie bude zajtra (19. júna) v budove Dnevnika na druhom poschodí o 14. h. O úmrtí „skvelého novinárskeho kolegu a príjemného priateľa, briskného a zajedno aj vnímavo vľúdneho publicistu a fotografa" Ota Filipa píše Ľudo Pomichal na stránke ÚSŽZ a vyjadruje vo vlastnom mene a v mene JE Jána Varša úprimnú sústrasť Otovej manželke Márii, synom Filipovi a Dávidovi, celej rodine...

 

Oto Filip (Foto Imrich Fuhl)

 

Oto Filip (Foto Imrich Fuhl)

 

Sú správy, ktoré nás silou ich absurdnej neočakávanosti zaskočia emotívnosťou tak mocne, že žiaľ z duše vyplavujú slzy aj z akokoľvek pevných a odolných chlapov. Tak i mnou zalomcovala zvesť zo Starej Pazovy, keď som si v nedeľu 17. júna 2018 ráno, ako to mám vo zvyku, poklikal na webové stránky a portály krajanských médií. Dlho som sa spamätával, keď pod sviecou piety na portáli týždenníka Slovákov v Srbsku Hlasu ľudu - hl.rs, som nad správou o úmrtí čítal meno Ota Filipa, skvelého novinárskeho kolegu a príjemného priateľa, briskného a zajedno aj vnímavo vľúdneho publicistu a fotografa, duše mediálneho diania vojvodinských Slovákov. Človeka, ktorý svojimi tvorivými a objavnými aktivitami, aj vďaka jedinečným ľudským priblíženiam a citlivým vnímaním života vojvodinských Slovákov v kontexte šíreho krajanského sveta, žurnalisticky aj ľudsky významne obohacoval, zveľaďoval i dotváral plastický obraz Slovákov v Srbsku v zrkadlení štyroch desaťročí.

Spomedzi Slovákov v Srbsku odišiel náhle a nečakane, potichu. Bolestivo paradoxne - bez slova a obrazu, teda symbolov zapečatených natrvalo v činoch (pretože redakčné archívy a fotografie, našťastie, pretrvajú...), ktoré Oto Filip dokázal zakaždým konceptuálne, výstavbovo, dramaturgicky aj vizuálne v publicistickej tvorbe s nápaditosťou a originalitou jemu svojskou harmonizovať. Zakaždým boli jeho novinárske aj fotografické pokušenia sprevádzané Otovým dobromyseľným a úprimným pohľadom, jemným provokovaním, zmyslom pre ohľaduplnú, no vecnú realitu. Každému z nás, aj mnohým jeho novým priateľom z mediálnych krajanských prostredí - fotografov a publicistov, ktorých si Oto získal počas deviatich nezabudnuteľných septembrových dní 2017 počas Ateliéru fotografie - Tvorivej školy žurnalistiky v Banskej Štiavnici, a s ktorými vedno spriadal nové spoločné výzvy, bude citeľne chýbať jeho takt i prístup: Otove novinárske aj človečenské šacovania, skúmavosťou nasýtené hodnotenia, ľudský šarm. A najmä pohľady čestného a rovného chlapa.

Trúchlia za Tebou všetci, ktorí mali česť poznať Ťa, Oto. Nielen ako novinára, ale aj ako človeka vždy pripraveného a ochotného vystrieť priateľskú ruku, vypočuť, pomôcť, povzbudiť a poláskať slovom, pohľadom. Napokon, aj Katka Pucovská, naša kolegyňa a "súputnička mediálnych snáh Slovákov vo Vojvodine a ich príkladnej kultúrno-emotívnej a ľudskej pripútanosti k našej spoločnej vlasti - Slovensku", sa vyjadrila na publicistickom portáli kulpin.net v tomto duchu: "Sťa hrom z jasného neba sa mnohých z nás dotkla správa o smrti novinára Ota Filipa. Nie, to nie je možné! Veď mal dohovorené stretnutia, sledovanie udalostí, nedokončený článok... Ale... predsa... Tak ako sa nevnucoval svojmu okoliu, tak tíško sa z neho v dnešnú noc aj vykradol. Manželka Mária a syn Filip a syn Dávid stratili oporný pilier. V budúcom roku by Oto oslávil štyridsať rokov pôsobenia v týždenníku Hlas ľudu, v ktorom zanechal hlbokú stopu."

Za jedným z najrešpektovanejších, najvšestrannejších a najtvorivejších novinárov, redaktorov, publicistov a fotografov v celom krajanskom svete v novodobej histórii krajanskej žurnalistiky prelomu dvoch storočí smútime aj v Úrade pre Slovákov žijúcich v zahraničí v Bratislave.

V mene jeho predsedu Jána Varša, ktorého s Otom Filipom spájali osobné pracovné kontakty, ako aj puto ľudského zblíženia, neformálnych rozhovorov a stretnutí už počas pôsobenia JE Jána Varša na poste veľvyslanca Slovenskej republiky v Srbsku (2011-2015), vyjadrujeme nad skonom Ota Filipa, nášho vzácneho priateľa, úprimnú sústrasť manželke Márii, synom Filipovi a Dávidovi, celej rodine, priateľom a známym, blízkym druhom - kolegom a spolupracovníkom v Hlase ľudu, v slovenských médiách v Srbsku, ako aj širokej kultúrno-spoločenskej obci Slovákov vo Vojvodine, pre ktorú bolo čaro osobnosti Ota Filipa počas celého jeho života neodmysliteľnou súčasťou a nespochybniteľným príkladom hodným nasledovania!

Celý článok TU: http://www.uszz.sk/sk/stranka/4542/za-otom-filipom-skvelym-publicistom-a-fotografom-vzacnym-clovekom

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články