Múzeum

Kirvaj v Kulpíne

Príležitostnými bohoslužbami v evanjelickom chráme Božom si cirkevný zbor v Kulpíne pripomína Pamiatku posvätenia chrámu. Je to ako aj každý rok slávnostný deň pre evanjelickú a. v. cirkev, a potom aj pre celú osadu. Sprievodným podujatím cirkevných osláv je dedinský kirvaj. Kulpínsky slovenský kostol bol vybudovaný za pôsobenia evanjelického farára Félixa Kutlíka pred 138 rokmi a posvätený bol 19. októbra roku 1879. Odvtedy každý rok v Kulpíne v prvú nedeľu po 19. októbri býva pamiatka posvätenia chrámu Božieho - ľudovo kirvaj alebo kirbaj. Dnešné dedinské hody sa oslávia aj divadelne. V kulpínskom Dome Kultúry vystúpia ochotníci Divadla Janka Čemana z Pivnice s divadelným predstavením "Dievča ktoré písalo". Predstavenie sa začne o 20:00h a vstupné je 150 dinárov. KUS Zvolen, ktorý nanovo rozbieha svoju činnosť, pozýva prísť do divadla a mať z toho trojnásobný dobrý pocit: pôžitok z dobrého predstavenia, z radosti hercov vystupujúcich v plnej sále a z povďačnosti členov KUS Zvolen, ktorým každý dinárik dobre príde.

 

Kirvaj v Kulpíne

 

Kirvaj v Kulpíne

 

Kirvaj v Kulpíne

 

Ešte roku 1815 sa kulpínski cirkevníci začali zaoberať otázkou výstavby kostola, keďže im zemepán Teodor Stratimirović, veľký priateľ Slovákov, ponúkol, že na vlastné náklady vystavia kostol (dva roky predtým, 1813, bol vybudovaný srbský pravoslávny chrám, taktiež za významnej podpory Stratimirovićovcov), ak budú určitý počet rokov zdarma kosiť panské lúky. Táto výhodná ponuka sa spočiatku nerealizovala najmä pre nedostatočnú organizovanosť. Predsa roku 1832, po príchode Daniela Koléniho za farára, začali kosiť panské lúky a za takto získané peniaze, ako aj za prostriedky z osobitného samozdanenia, vďaka milodarom ochotných mecénov mohli kúpiť roku 1846 kaštieľ s pozemkom, na ktorom sa mal stavať kostol. Uvádza Dr. Samuel Čelovský v knihe Pamätnica - Споменица 1789-1989, 200 rokov školy v Kulpíne.

 

Foto: Divadlo Janka Čemana z Pivnice

 

Foto: Divadlo Janka Čemana z Pivnice

 

Foto: Divadlo Janka Čemana z Pivnice

 

Predstavenie "Dievča ktoré písalo" ožije príbeh Anny Frankovej. Katarína Mišíková Hitzingerová, režisérka predstavenia mieni, že sú udalosti na ktoré nesmieme zabudnúť. Pretože ...ten kto ovláda minulosť, ovláda aj budúcnosť.

"... spracovať tému, ktorá vytvára mrazivé zimomriavky najmä na duši... pripomenúť si a zároveň ďakovať za život... vychovať z našich detí ľudí, ktorí nikdy nikomu nesiahnu na život... pripomenúť krehkosť života a pominuteľnosť momentu..." uvádza autor hry Dievča, ktoré písalo Samuel Gašperec.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články