Múzeum

Vodu na náš mlyn usmerniť

Či z tohto nášho vzácneho a osobitného ducha multikultúrnej Vojvodiny po desaťročí, alebo dvoch desaťročiach, skutočne nič viac nezostane? Kladenie dôrazu na tú osobitosť Vojvodiny, dnes sa už čoraz častejšie odsudzuje ako separatizmus. Poľnohospodárstvo sa zámerne ničí a práve ono vo Vojvodine súvisí s príslušníkmi národnostných menšín. Pri sčítaní obyvateľstva roku 2011 predsedníčka NRSNM ani jedným slovom nevyzvala Slovákov, aby sa vyjadrili ako príslušníci tejto menšiny, možno aj preto, aby nás bolo čo menej... A národnostné rady sú nám dané vari len preto, aby sme sa navzájom zvadili a potom aj roztrieštili. Predsa, majme nádej, že rozum a slovenskosť predsa zvíťazia, veď sme sa tu vedeli vynachádzať tri storočia...! Ak sú totiž správni ľudia na správnom mieste, správnou taktikou by predsa mohli „vodu na náš mlyn usmerniť".

 

Zloženie NRSNM v mandátnom období 2014-2018 (foto www.rada.org.rs)

 

Zloženie NRSNM v mandátnom období 2014-2018 (foto www.rada.org.rs)

 

Prof. Dr. Vladimír Valent analyzoval možné zloženie NRSNM. „Vyjmúc niekoľkých osôb, nová, 29-členná NRSNM, sa úplne obnoví predstaviteľmi po prvýkrát zvolenými do rady slovenskej menšiny v Srbsku. Na základe volebných listín evidentné je, že v novozvolenej NRSNM 23. členovia sú s vysokoškolským vzdelaním, že sú zamestnaní a spoločensky činní, jedna členka rady je 23-ročná študentka, jedna osoba je stredoškolského vzdelania, členom rady bude i jeden poľnohospodár a traja penzisti. Priemerný vek členov NRSNM bude asi 43 roky."

V. Valent vo svojej úvahe zverejnenej na: https://www.slovenskeslovo.sk/category-forum/1625-volby-clenov-narodnostnych-rad-v-srbsku píše, že na post predsedu NRSNM záujem prejavila Libuška Lakatošová/MSS listina a Pavel Surový/listina Slováci vpred! V tom kontexte uvádza: „Keďže je L. Lakatošová poslankyňou Zhromaždenia Srbska i členkou Srbskej pokrokovej strany, ktorej predseda je Aleksandar Vučić, ktorý je i prezident Srbska a P. Surový je tiež z podporou tej strany zvolený za poslanca Zhromaždenia AP Vojvodiny mienim, že nebude potrebné ani mávnutie čarodejným prútikom Srbskej pokrokovej strany, aby bola určená a potom i zvolená budúca predsedníčka NRSNM. Vopred politický závislé určenie predsedu NRSNM pre mňa nebude žiadnym prekvapením a nebude takým prekvapením ani dominácia politiky a praxe Srbskej pokrokovej strany v budúcej práci NRSNM a pomocou takej práce i jej obhajoba podporovateľmi tej strany – členmi novej NRSNM."

Prof. Dr. Zoroslav Spevák sa pohoršuje nad falšovaním výsledkov, avšak v texte s titulkom Čo nám ukázali voľby do NRSNM 2018? píše i: „...že sa medzi nami ešte stále nájdu odvážni jednotlivci, ochotní za pravdu zabojovať, pri všetkých rizikách, ktoré to so sebou nesie. A nakoniec, najdôležitejšie: hoci sa všetko zdá byť úbohé a beznádejné, predsa možno tvrdiť, že za čo len približne férových podmienok, Slováci žijúci v Srbsku by si predsa do vedenia NR SNM vedeli zvoliť poctivých a slušných ľudí. Niekto im v tom však už vyše 15 rokov sústavne bráni. Uhádnete, kto? (Malá pomoc: sú v tom dva vplyvné činitele.)"

Zostať pri moci za každú cenu. Je to dôležité, aby Európska únia, keď sa dnes-zajtra opýta: "Aká je situácia, páni Slováci, dnes v Srbsku, máte tam korupciu, spreneveru, alebo problémov so slobodou prejavu? – odpoveď znela: Nie, nie, je to desaťkrát lepšie ako čo bolo!" Píše Gordana Momčilović a celý článok si možno prečítať TU: http://balkans.aljazeera.net/blog/izborni-fenomen-zaspis-kao-srbin-probudis-se-kao-slovak

Libuška Lakatošová sa narodila 1972. Je profesorkou telesnej výchovy. Politikou sa aktívnejšie zaoberá od roku 2012, keď sa na lokálnych voľbách v Starej Pazove nachádzala na listine Zjednotených regiónov Srbska Mladjana Dinkića. Vo voľbách národných poslancov do parlamentu Srbska roku 2014 už bola na volebnej listine Aleksandra Vučića a nachádzala sa na 126. mieste. V tých voľbách sa dostala do republikového parlamentu ako poslankyňa Srbskej pokrokovej strany. O dva roky neskôr, v predčasných voľbách národných poslancov do parlamentu Srbska roku 2016, už postúpila na 105. miesto a poslanecký mandát v parlamente Srbska a mesačný netto zárobok 75.000 dinárov jej boli predĺžené. Bola tiež aj členkou nášho slovenského národnostného parlamentu – NRSNM. Do neho sa dostala ako predstaviteľka volebnej listiny Slováci vpred – Pavel Surový.

Libuška Lakatošová žije v Starej Pazove a zamestnaná je v Obecnej správe ako náčelníčka Oddelenia pre šport, mládež a kultúru. Viac TU:

http://www.rada.org.rs/sk/aktivity/aktivity-nrsnm/item/912-ustanovene-nove-zlozenie-narodnostnej-rady-slovenskej-narodnostnej-mensiny

http://www.parlament.gov.rs/LjIBU%C5%A0KA_LAKATO%C5%A0.807.891.html

http://www.otvoreniparlament.rs/poslanik/7894

 

Katarína Pucovská

 

Komentárov  

-1 #2 kto tohto volil ?n.k. 2018-11-14 21:47
(14.11) 1814 - Rođen je srpski istoričar Janko Šafarik, osnivač Beogradskog muzeja, profesor Liceja u Beogradu, potpredsednik Društva srpske slovesnosti i predsednik Srpskog učenog društva. Poreklom je bio iz poznate slovačke intelektualne porodice. Osnovno polje njegovog interesovanja bila je istoriografija. Bavio se i arheologijom i numizmatikom, posebno sakupljanjem starog srpskog novca. Dela: "Opisanije sviju dosad poznatih srbskih novaca", "O priloženim grbovima srbskih zemalja i vladatelja", "Srbski spomenici mletačkog arhiva", "Hrisovulja cara Stefana Dušana", "Žitije Stefana Uroša III", "Život despota Stefana Lazarevića". / Synovec P. J. Šafárika . Na Slovensku takmer neznámy...
Nahlásiť administrátorovi
+14 #1 RE: Vodu na náš mlyn usmerniťIP 2018-11-13 22:54
"Pri sčítaní obyvateľstva roku 2011 predsedníčka NRSNM ani jedným slovom nevyzvala Slovákov, aby sa vyjadrili ako príslušníci tejto menšiny, možno aj preto, aby nás bolo čo menej..."

Katarina, vobec sa nehanbite taketo nieco napisat? Ozajstne bola ATM nejaky lotor ktory sa zakladal pre zanik vojvodinskych Slovakov? To si naozaj myslite? Je to postoj celej redakcie? Bolo by to naozaj pekne od vas keby ste to prejavili jasnejsie a hlasnejsie, smele, teraz ked viete ze ATM nebude na cele NRSNM. Ukazte sa, aka naozaj ste! Poctivo, slusne, odborne ...
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články