Múzeum

Štefanský koncert

„...Žijeme na jednej planéte, osud nás však rozvial všade po svete. Naše stretnutia, či už doma, alebo v zahraničí, sú zmysluplné. Všade sa tancuje i piesne spievajú. Všade tam, kde prajným prajní prajú..." Uviedol pred štvrťstoročím Ján Kopčok – Učo v referáte o 20-ročnici obnovenej činnosti KUS Zvolen z Kulpína. Prvé stopy o založení spolku, ktorý sa menoval SKOS ZVOLEN v Kulpíne siahajú až po začiatok augusta 1948, o čom viac TU: http://www.kulpin.net/o-kulpine/spolky-a-kluby/kus-zvolen. Včera si „Zvolenovci" pripomenuli vzácne jubileum a potvrdili, že sú terajší členovia dôstojnými nasledovníkmi spolkovej činnosti. Blahoželáme k vzácnemu jubileu.

 

Štefanský koncert

 

Štefanský koncert

 

Štefanský koncert

 

Štefanský koncert

 

Štefanský koncert

 

Štefanský koncert

 

Štefanský koncert

 

Štefanský koncert

 

Štefanský koncert

 

Štefanský koncert

 

Štefanský koncert

 

Štefanský koncert

 

Štefanský koncert

 

Štefanský koncert

 

Štefanský koncert

 

Štefanský koncert

 

V súčasnosti sa spolok menuje Kultúrno-umelecké stredisko Zvolen Kulpín a v ňom pôsobia tanečné, spevácke a divadelné sekcie. Najpočetnejšie sú tanečné sekcie a na tohtoročnom Štefanskom večierku vystúpila detská a mládežnícka folklórna skupina. Pod vedením Zoroslava Zimu najnovšie vznikajú nové choreografie a premiérovo včera predstavili najnovšiu.

 

 

 

Divadlo má v Kulpíne hlboké korene a aj v tomto roku kulpínski divadelníci potvrdili svoj primát v slovenskom vojvodinskom ochotníckom divadelníctve. Divadlom možno upozorňovať na problémy v spoločnosti, čo využili i kulpínski ochotníci a v krátkych komických, ale aj satirických scénkach poukázali na výrazný problém s kulpínskym vodovodom a rozosmiali obecenstvo tiež s vtipnými postrehmi o stromčeku v strede Kulpína, z ktorého ozdôbky vietor roznáša po dedine.

Spevom sa na večierku predstavili: sestry Marcela-Lea a Maja Zimanove, Andrea Šimová, Andrea Koruniaková, Maja Levarská a Elena Demrovská so zborom Musica viva a jeho umeleckou vedúcou Marienou Stankovićovou Krivákovou.

V prvej časti večierka sa predstavili najmladší kulpínski tanečníci. Slovenské tance a detské hry predviedli deti zo spolku Zvolen a so srbskými sa predstavili malí členovia spolku Metropolitu Stefana Stratimirovića z Kulpína. Dedko Mráz im všetkým odovzdal novoročné balíčky.

Účastníkov sprevádzal orchester pod vedením Miloslava Kardelisa z Kysáča. Program moderovala Viera Dorčová Babiaková.

Tradičné kultúrne podujatie KUS Zvolen podporili Obec Báčsky Petrovec, MS Kulpín, MOMS v Kulpíne a niektorí súkromní podnikatelia.

Viacerí vzácni hostia, ako aj predstavitelia obce vedení predsedom Srđanom Simićom, si uctili jubileum KUS Zvolen a zúčastnili sa na koncerte. Kulpínčania ani tentokrát nesklamali – sieň domu kultúry bola pritesná pre všetkých záujemcov o program.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články