O Kulpíne

5. júl - Cyril a Metod, Deň zahraničných Slovákov

Dnes si pripomíname svätých Cyrila a Metoda. Na počesť týchto našich vierozvestcov, ale aj slovenského zahraničného sveta, dnes na Slovensku prebiehajú viaceré podujatia, keďže tento deň roku 1994 Národná rada Slovenskej republiky vyhlásila i za Deň zahraničných Slovákov. Ním Slovenská republika vyjadruje vďaku Slovákom v diaspóre, ktorí neustále zachovávajú a vo všetkých kútoch sveta pestujú slovenské národné povedomie. Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ) každoročne pri tejto príležitosti organizuje stretnutie pri základnom kameni Pamätníka slovenského vysťahovalectva v Sade Janka Kráľa v bratislavskej Petržalke a v podvečerných hodinách kultúrno- umelecký program na Hlavnom námestí v Bratislave. V Maďarsku je dnešný deň sviatkom tamojších Slovákov – Dňom Slovákov v Maďarsku, ktorý však oslávia zajtra.

 

5. júl - Cyril a Metod, Deň zahraničných Slovákov

 

5. júl - Cyril a Metod, Deň zahraničných Slovákov

 

Sviatok svätého Cyrila a svätého Metoda sa na Slovensku, v Česku, ako aj v ďalších krajinách, kde žijú slovanskí rímskokatolíci a evanjelici, oslavuje každoročne 5. júla ako pripomenutie symbolického výročia ich príchodu na Veľkú Moravu v roku 863.

Slovanské pravoslávne cirkvi majú vlastný deň oslavy svätých Cyrila a Metoda, ktorým je 24. máj (resp. 11. máj podľa starého pravoslávneho kalendára) deň keď podľa tradície prišli Cyril a Metod zo Solúna na Veľkú Moravu. V Rusku a Bulharsku je tiež 24. máj oslavovaný ako Deň sv. Cyrila a Metoda. V Rusku ho oslavujú aj ako Deň slovanskej písomnosti a kultúry a oslavy bývajú veľkolepé. V Bulharsku sa 24. máj svätí ako Deň slovanskej kultúry a vzdelávania a je štátnym sviatkom a dňom pracovného pokoja. V tomto roku Vláda Srbska schválila návrh, ktorým sa 24. máj aj v Srbsku bude oslavovať ako Deň Cyrila a Metoda (Dan Ćirila i Metodija) a ako Deň slovanskej písomnosti. Náš nový štátny sviatok budeme však oslavovať pracovne. V tento deň sa osobitne bude zdôrazňovať prínos solúnskych bratov Cyrila a Metoda v tom, že vytvorili prvé slovanské písmo, hlaholiku, neskôr zjednodušené a nazvané cyrilika.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články