O Kulpíne

Kovačica známa i neznáma

V Thurzovom dome v Banskej Bystrici 4. novembra 2019 otvorili výstavu slovenského insitného umenia zo Srbska. Pondelkovou vernisážou Stredoslovenské múzeum privítalo prvých návštevníkov v zrekonštruovaných priestoroch Thurzovho domu. Spolu s ministerkou kultúry SR Ľubicou Laššákovou, predsedom Banskobystrického samosprávneho kraja Jánom Lunterom, veľvyslancom Srbskej republiky na Slovensku Momčilom Babićom a ďalšími vzácnymi hosťami bola záujemcom sprístupnená výstava Galérie Babka pod názvom Kovačica známa i neznáma. Nádherný program si na vernisáž už tradične pripravil Univerzitný folklórny súbor Mladosť.

 

Kovačica známa i neznáma

 

Kovačica známa i neznáma

 

Kovačica známa i neznáma

 

Kovačica známa i neznáma

 

Kovačica známa i neznáma

 

Kovačica známa i neznáma

 

Kovačica známa i neznáma

 

Kovačica známa i neznáma

 

Vystavených je spolu 80 obrazov, zastúpená je väčšina všetkých kovačických autorov. Tí, ktorých diela nie sú vystavené, sú zastúpení prostredníctvom reprodukcií. Výstava je predajná a potrvá v Thurzovom dome do 24. novembra, odkiaľ sa presunie do Bratislavy a Paríža. Práve v Thurzovom dome začína kampaň za zapísanie slovenského insitného umenia zo Srbka do svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Informuje PR manažér Stredoslovenského múzea Martina Saktorová, ktorá na vernisáži úvodom privítala hostí. Po nej sa prihovorili riaditeľ múzea PhDr.Marcel Pecník, Ľubica Laššáková, Ján Lunter, Momčilo Babić, Pavel Babka, Zuzana Drugová (autorka sprievodnej banerovej výstavy) a prof. Predrag Marković.

UFS Mladosť pripravil špeciálny program venovaný vojvodinskej oblasti, súčasťou bola aj ukážka tradičného čepčenia nevesty.

 

Tlačová správa

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články