Počet obyvateľov

Čudesný svet Dunđerských

Turistická organizácia Obce Báčsky Petrovec v spolupráci s Báčskopetrovskou obcou a so Srbským národným divadlom (SNP) z Nového Sadu zdarma organizujú prepravu do Nového Sadu a zdarma poskytujú vstupenky na slávnostnú akadémiu venovanú 100-ročnici úmrtia Lazara Dunđerského. Bezplatná preprava sa organizuje aj z ostatných prostredí, v ktorých sídlila rodina Dunđerská. Keďže táto zemepanská rodina mala kaštieľ aj v Kulpíne, predstavitelia Obce Báčsky Petrovec sú v Organizačnom výbore uvedenej akadémie a občania tejto obce majú nekaždodennú možnosť zdarma sa zúčastniť na tomto nevšednom podujatí. Dňa 6. decembra o 17,45 z parkoviska obecnej budovy vyštartuje autobus, ktorý prepraví záujemcov k Srbskému národnému divadlu v Novom Sade a po skončení programu a po koktaile ich vráti späť do Petrovca. Hovorí Ján Pavlis, predseda Turistickej organizácie Obce Báčsky Petrovec, ktorý vyzýva záujemcov čo skôr sa prihlásiť a zabezpečiť si vstupenky.

 

Čudesný svet Dunđerských

 

Ján Pavlis tiež uvádza, že je počet miest ohraničený a preto netreba váhať, ale využiť túto výnimočnú príležitosť, ktorou sa ponúka možnosť dozvedieť sa viac o rodine Dunđerských, na ktorých majetkoch pracovali aj mnohí Slováci. Prihlásiť sa treba konca týždňa, počas pracovného času do 15.h na telefónne číslo 780 – 478. Vstup na akadémiu je voľný pre všetkých záujemcov.

 

Niekdajšia budova divadla v Novom Sade, ktorú vybudoval Lazar Dunđerský (foto archív SNP)

 

Niekdajšia budova divadla v Novom Sade, ktorú vybudoval Lazar Dunđerský (foto archív SNP)

 

Akadémiu usporiadajú na počesť Lazara Dunđerského, veľkého dobrodinca, ktorý v dôležitom historickom okamihu pomohol prácu novosadského srbského divadla vybudovaním divadelnej budovy. Veľkolepá budova sa nachádzala na dvore terajšieho hotela Vojvodina, ktorý vlastnil Lazar Dunđerski. Táto divadelná budova bohužiaľ v roku 1928 vyhorela v ohni.

 

Katarína Pucovská

 

Komentárov  

0 #1 RE: Čudesný svet Dunđerskýchvalsitsar 2017-11-29 12:30
Lepší preklad "čudesni" by bol asi "zázračný". "Čudesný" je viac vo význame "divný", "čudný".
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články