Počet obyvateľov

Cena Ondreja Štefanka

Kultúrna a vedecká spoločnosť Ivana Krasku vyzýva organizácie Slovákov žijúcich v zahraničí so sídlom mimo územia Slovenskej republiky, ako aj organizácie so sídlom v SR, ktoré majú vo svojom predmete činnosti problematiku Slovákov žijúcich v zahraničí, navrhovať resp. uchádzať sa o Cenu Ondreja Štefanka. Návrhy na ocenenie treba zaslať najneskôr do 9. februára 2018 (mailom na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. a Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript.). Slávnostné odovzdávanie ceny býva vždy v marci, spravidla najbližší víkend k 18. marcu (literát a spolkový činiteľ Ondrej Štefanko sa narodil 18. marca 1949 v Temešváre).

 

Cena Ondreja Štefanka

 

Súčasne s udeľovaním Ceny Ondreja Štefanka, v tom istom termíne v rumunskom Nadlaku každoročne prebieha medzinárodná konferencia, ktorej téma sa každoročne mení. Jej cieľom je prezentovanie, zaznamenanie a zhodnotenie najrozmanitejších aspektov týkajúcich sa spoločensko-politického, kultúrneho, či náboženského života dolnozemských Slovákov.

Cenu Ondreja Štefanka udeľuje Kultúrna a vedecká spoločnosť Ivana Krasku v Nadlaku – Rumunsko dvom žijúcim osobnostiam zahraničného sveta, resp. občanom SR, ktorí svojou činnosťou výrazne a dlhodobo prispeli k rozvoju slovenského zahraničného sveta. Kultúrna a vedecká spoločnosť Ivana Krasku v Nadlaku túto Cenu udeľuje v spolupráci so Svetovým združením Slovákov v zahraničí.

Doterajšími laureátmi Ceny Ondreja Štefanka sú:

- Za príspevok k rozvoju a propagácii slovenskej literatúry tvorenej v slovenskom zahraničnom svete cenu získali spisovatelia Víťazoslav Hronec zo Srbska (2009), Ivan Miroslav Ambruš z Rumunska (2010), Viera Benková zo Srbska (2011), Juraj Antal Dolnozemský z Maďarska (2012), Peter Andruška zo Slovenska a Michal Harpáň zo Srbska (2013), Dr. Michal Babiak, kulpínsky rodák, ktorý v súčasnosti pôsobí na Slovensku (2014), prof. Samuel Boldocký zo Srbska (2015), PhDr. Ján Botík, DrSC. zo Slovenska (2016) a Ján Labáth zo Srbska a Anna Rău Lehotská z Rumunska (2017).

- Za spolkovú a organizačnú činnosť v predchádzajúcich rokoch boli odmenení Anna Ištvánová z Maďarska (2009), Mária Katarína Hrkľová zo Slovenska (2010), Etela Rybová z Maďarska (2011), Imrich Kružliak z Nemecka (2012), Pavel Hlásznik z Rumunska (2013), Katarína Melegová Melichová predsedníčka Matice slovenskej v Srbsku a Nina Holá, generálna tajomníčka Slovenskej ligy v Amerike (2014), Anna Divičanová z Maďarska (2015), Mgr.Th Samuel Vrbovský zo Srbska (2016) a Anna Tomanová Makanová zo Srbska (2017)

Štatút Ceny si možno pozrieť TU: http://www.kulpin.net/archiv/22-aktuality/aktuality/9769-cena-ondreja-stefanka

Návrhy na ocenenia možno zaslať aj na adresu Kultúrnej a vedeckej spoločnosti Ivana Krasku:

Kultúrna a vedecká spoločnosť Ivana Krasku
Societatea Culturală şi Ştiinţifică „Ivan Krasko"
str. Independenţei nr. 36
315500 NĂDLAC
Judeţul Arad
România

 

Prof. Ivan Miroslav Ambruš
Predseda KVSIK

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články