Počet obyvateľov

Ján Bačúr vystavuje v Bratislave

píše Ivan Štelmák

Insitný maliar Slovák zo srbskej Padiny Ján Bačúr mal autorskú vernisáž obrazov 15.1.2018 v priestoroch Dvorany Ministerstva kultúry SR na Námestí SNP v Bratislave. Osobne s manželkou so širokým úsmevom a pevným stiskom ruky privítal každého návštevníka pri vstupe do priestorov Spoločenskej dvorany MK. Tento 80 ročný švihák vôbec nevyzerá na svoj vek. Možno má na tom zásluhu aj jeho športová kariéra k vôli ktorej aj na určitý čas prerušil maľovanie.

 

Foto Ondrej Miháľ

 

Foto Ondrej Miháľ

 

Jeho láska k umeniu a insitnej maľbe však prevážila a nemohol na dlho nevyjadrovať atmosférou dedinského a sedliackeho života, ponorov do detskej fantázie, farbistej palety prežívaní každučkého dňa, emotívnych poryvov rodinných príbehov, mozoľnatých všedných skorých brieždení i sviatočných nedeľných rozjímaní za Tranosciom.

 

Foto Ondrej Miháľ

 

Foto Ondrej Miháľ

 

Insitný kumšt Ján Bačúr v Bratislave vyjadril prierezovou výstavou "Schody života".

Jeho život a tvorbu v príhovore na otvorení výstavy vyzdvihli: veľvyslanec Srbskej republiky v SR Šani Dermaku, predseda Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí Ján Varšo, riaditeľ BIBIANY Ing. Peter Tvrdoň a riaditeľ galérie Babka Kovačica Pavel Babka. Úvodné prejavy spestril kultúrnymi vložkami-spevom Tomáš Suchánek z Bratislavského chlapčenského zboru.

 

Foto Ondrej Miháľ

 

Foto Ondrej Miháľ

 

Na vernisáži sa zúčastnili mnohí aj významní predstavitelia kultúry a spoločenského a politického života, medi nimi aj veľvyslanec Čínskej ľudovej republiky J.E. Pán LIN Lin . Zo staršej generácie umelcov napr. akademický maliar Stanislav Harangozó, z mladých umelcov ruská maliarka a poetka, pôsobiaca v Bratislave Kate Grishakova, porevolučný politik Ing. Peter Krivda, spisovateľ Gustáv Murín, bývalý veľvyslanec v Bielorusku Marián Servátka, predseda Kanadského slovenského inštitútu a Dedičstva Kanadských Slovákov vojvodinský Slovák Ondrej Miháľ, Milina Sklabinská, bývalá riaditeľka Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov v Novom Sade...

 

Ján Bačúr a Ivan Štelmák

 

Ján Bačúr a Ivan Štelmák

 

O tvorbe Jána Bačúra viac TU:
http://www.kulpin.net/archiv/22-aktuality/aktuality/10040-osemdesiatiny-jana-bacura

 

Komentárov  

0 #1 RE: Ján Bačúr vystavuje v BratislaveViera Benkova 2018-01-18 21:53
Gratulujem našim umelcom, ktorí práve v dobre ktorá sa pýši iba technickými vymoženosťami zveľadujú kultúrny obzor človeka. Pána Bačúrovi gratulácia k jubileu a bratislavskému a slovenskému obecenstvu pekné chvíle pri objavovaní slovenských reálii za hranicami..
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články