Kulpínska svadba

Fialový advent

Tohtoročný Advent sa začína zajtra, kedy oslávime 1. adventnú nedeľu a ukončí sa po západe slnka na Štedrý večer. Je to prvá časť liturgického, čiže cirkevného roka a vymedzená je štyrmi nedeľami pred sviatkom narodenia Ježiša Krista. Táto časť roka predstavuje obdobie duchovnej prípravy na Vianoce a má kajúci charakter, ale nie až tak silný ako je to v pôste. Slovo advent pochádza z latinského adventus a znamená príchod.

 

Novosadský evanjelický kostol - chrámové rúcho v advente je fialové

 

Novosadský evanjelický kostol - chrámové rúcho v advente je fialové

 

Štvortýždňové obdobie adventu je pre veriacich najmä časom duchovnej prípravy a pokánia pred slávením Vianoc, radostnej spomienky na Narodenie Pána. Chrámové rúcho v advente je fialové, aj farba sviečok na adventnom venci najčastejšie je fialová - je to farba pokánia. Jedna svieca môže byť aj ružová. Tá symbolizuje tretiu adventnú nedeľu, ktorá sa nazýva aj radostnou nedeľou (Radujte sa!). Je to na znak toho, že sa máme radovať, lebo príchod Krista je už blízko. Zrejme to vyplýva z toho, že číslo tri má svoj magický, čarovný a predovšetkým symbolický význam. Učenie o Najsvätejšej Trojici, o Trojjedinom Bohu vystupujúcom v troch božských osobách, je základnou osou celého kresťanstva.

 

Fialový advent

 

Fialový advent

 

Fialový advent

 

V našej cirkvi sa adventné vence postupne udomácňujú. Sú znamením nádeje a slávy toho, ktorý prichádza, ako to ukazujú ozdobené vetvičky. Štyri adventné sviece symbolizujú počet adventných nedelí a pribúdajúce svetlo na nich napovedá príchod Svetla sveta – Ježiša Krista.

Adventný čas nie je len časom nákupnej horúčky, ale má predovšetkým svoj duchovný rozmer. Kresťania sa v tomto čase schádzajú v chrámoch k modlitbám a zamysleniam. Na mnohých miestach sa konajú adventné koncerty.

Všetkým prajeme pokojný advent.

 

Katarína Pucovská

foto Martin Pucovský

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články