Svadba u Kulpinu

IN MEMORIAM – Ján Hlaváč

Vo veku nedožitých 63. narodenín nečakane nás 18. apríla 2024 opustil Ján Hlaváč, technický redaktor našich novín, časopisov a knižných vydaní. Ján Hlaváč sa narodil 26. apríla 1961 v Báčskom Petrovci. Roku 1980 skončil Strednú umeleckú školu Bogdana Šuputa v Novom Sade a roku 1986 absolvoval Vyššiu pedagogickú školu v Belehrade – smery učiteľ výtvarnej kultúry a grafický redaktor. V rokoch 1986-1998 pracoval v oddelení prípravy pre tlač a neskôr ako technický redaktor knižných a časopiseckých vydaní AS Kultúra v Báčskom Petrovci. Ako technický redaktor Novinovo-vydavateľskej ustanovizne Hlas ľudu v Novom Sade pôsobil v rokoch 1998-2004. Potom nastúpil do tlačiarne Kultúra a od roku 2007 a do roku 2022 bol zamestnancom Slovenského vydavateľského centra ako šéfredaktor rodinného magazínu Rovina a grafický redaktor knižných a časopiseckých vydaní.

 

IN MEMORIAM – Ján Hlaváč

 

Bol členom Združenia novinárov Srbska. Vo svojej tvorbe J. Hlaváč inklinoval ku grafike, koláži, dizajnu, fotografii, ilustrácii i vizuálnej poézii. Roku 1995 v Selenči na Stretnutí pod lipami v organizácii mesačníka Vzlet získal ročnú cenu Rozletov za vizuálnu poéziu. Vizuálnou poéziou sa zaoberá od roku 1983. Uverejnil ju v mládežníckom mesačníku Vzlet, v mesačníku pre literatúru a kultúru Nový život, v prílohe týždenníka Hlas ľudu pre kultúru, vedu, umenie a literatúru Obzory, v internacionálnej revue signalistických výskumov SIGNAL a niekoľkých zahraničných časopisoch. V Slovenskom vydavateľskom centre v Báčskom Petrovci mu v edícii Živý prúd r. 2008 vyšla kniha vizuálnej poézie Pozvanie na koktail.

Bol členom Foto, kino a video zväzu Vojvodiny a účastníkom viacerých spoločných výstav fotografií v Srbsku a v zahraničí. Roku 2004 získal bronzové Pávie pierko na Etnofestivale Kultúrno-historického spolku Pčesa. Mal päť samostatných výstav fotografií a vystavoval aj na viacerých kolektívnych výstavách. Fotografie uverejňoval v slovenskej a vojvodinskej tlači. Zaradený je i do fotomonografie Dnevnika – Vojvodina (2005) a do šiestej Antológie fotografie Vojvodiny – Ljudi sa tri oka Borivoja Miroslavljevića (2006).

Pohreb Jána Hlaváča sa uskutoční 19. apríla 2024 o 13.h v Dome smútku v Báčskom Petrovci.

Česť jeho pamiatke!

 

kp

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články