Veľká noc v Kulpíne

Dni slovenskej kultúry v Belehrade

Vďaka angažovanosti Galérie insitného umenia z Kovačice a záujmu vedenia Galérie 73 (Požeška 83/a) z Belehradu, v utorok 7. augusta 2018 bola v uvedenej galérii slávnostne otvorená výstava obrazov slovenských insitných maliarov z Kovačice. Vyše 40 obrazov, menšieho a väčšieho formátu, zdobí steny belehradskej Galérie 73. Obrazy insitného umenie sú s podpisom jedného, dvoch a troch sŕdc rodiny Kňazovicovej z Kovačice. Na výstave je vystavených i šesť obrazov Jána Krličku (1954), maliara a hosťa zo Slovenskej republiky.

 

Ján Kňazovic

 

Ján Kňazovic

 

Vyše 60 záujemcov o insitné umenie mohlo sa na vernisáži kochať v modrosti obrazov Jána Kňazovica (1925-1985) – otca a najstaršieho z členov rodiny Kňazovicovcov, podpísaného jedným srdcom. S dominujúcou modrou (prítomnou na otcových obrazoch) a dôsledne zachovávajúc otcov smer, Jánova dcéra Anna Kňazovicová (1950) na obrazoch oslavuje život, ľudské stretanie, vzájomnosť, zrod a obnovu rodiny, radovánky... Zobrazuje aj súženie človeka počas leta a v zimnom období. Svoje obrazy podpisuje s dvomi srdcami.

 

Anna Kňazovicová

 

Anna Kňazovicová

 

Nataša (1977), Jánova vnučka a Annina dcéra, rozmanitosťou farieb, v ktorých modrosť nechýba, podáva deje a seba. Na jej obrazoch sú prítomné dve mladé osoby, alebo iba dievčina, šírava a ďaleký obzor. Tri srdcia v podpise svedčia, že ide o tretiu členku rodiny Kňazovicovej. Prihovárajúc sa prítomným na vernisáži Nataša s radosťou poznamenala, že je jej matke a jej osobne cťou, predstaviť sa belehradským milovníkom umenia spolu s dedom resp. otcom Jánom.

 

Dni slovenskej kultúry v Belehrade

 

Na zahájení výstavy Mirela Pudar, riaditeľka Galérie 73, pozdravila prítomných, a pozitívne ocenila spoluprácu s Galériou insitného umenia v Kovačici. Anna Žolnajová Barcová, riaditeľka Galérie insitného umenia v Kovačici, predstavila umelcov a poznamenala, že podpisy na obrazoch: jedno srdce Ján, dve srdcia Anna a tri srdcia Nataša, nielenže svedčia o ich rodinnej blízkosti, ale aj o umeleckom prepojení.

Igor Vencel, zástupca veľvyslankyne Slovenskej republiky v Belehrade, prihovárajúc sa po slovensky, otvoril výstavu a Dni slovenskej kultúry v Belehrade.

Výstava potrvá do 21. augusta 2018.

 

Vladimír Valent, Belehrad

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články