Veľká noc v Kulpíne

Butko a Kafkov Proces v Petrovci

Život je proces a život každého jednotlivca je aj súdny proces. Nakoniec súdneho procesu býva vyrieknutý rozsudok. Za svoje skutky treba zodpovedať. Ako sa teda správať a ku komu sa pridať, aby rozsudok nebol príliš ťažký? Svet je totiž čoraz výraznejšie rozdelený. Na ktorej strane je dobro a na ktorej zlo? Zlo býva zväčša dobre maskované a neraz sa stotožňuje s diabolskou mocou. Ale, ...diabol neexistuje, sú len milióny malých ľudských bytostí, ktoré mu slúžia. Slúžime mu tiež? Román Proces Franza Kafku na to neponúka odpoveď, skôr poukazuje na možnosť voľby. Odpoveď treba hľadať hlboko v sebe, ponoriť sa do svojho vnútra a ujasniť si, – sám so sebou a sám sebe, – čo chcem, na čom mi záleží, či sa chcem dostať čo vyššie na tej narastajúcej pyramíde zla, alebo mi viac znamená dobro tohto sveta. Peter Serge Butko nacvičuje v Petrovci divadelnú adaptáciu tohto diela, z ktorého v konečnej podobe vzniká komický horor s prvkami džezovej opery, s kabaretnou a modernou hudbou, s krásnymi 3D projekciami a vizuálnymi efektmi. Premiéra bude už na sobotu 17. augusta 2019 o 20. h v Slovenskom vojvodinskom divadle.

 

Butko a Kafkov Proces v Petrovci

 

Hlavný hrdina Procesu Jozef K. žije vo vyvrátenom svete v ktorom sú nevinní vinní a opačne. Namiesto aby proti nespravodlivosti bojoval, všetko ponecháva náhode. Neoboznámil sa s pravidlami hry a tak, nechtiac, hral protivnícku hru. Pohodlnosť a lenivosť mu čoraz silnejšie zovierali slučku okolo krku. Nakoniec vzdáva proces bez zápasu. To ho aj zavraždilo.

Kafka maľoval fantastické obrazy ale zároveň používa komiku, zároveň chladno desí, straší... Lebo, proces je nekonečný, je nevyhnutný a je už tu. Román je tiež akoby výstrahou: treba si zastať na tú správnu stranu, kým proces ešte trvá. Je aj akousi kľúčovou dierkou, cez ktorú sa nám ponúka nahliadnutie do nášho vnútra, do nášho svedomia. Toto Kafkovo nedokončené dielo, – keďže aj proces stále prebieha, – hovorí o človeku, o jeho schopnosti a neschopnosti rozhodnúť sa a prerušiť proces.

 

Butko a Kafkov Proces v Petrovci

 

Butko a Kafkov Proces v Petrovci

 

Butko a Kafkov Proces v Petrovci

 

Peter Serge Butko po prvýkrát robí v Petrovci činoherné divadlo. Chce ho priblížiť predovšetkým mladej generácii, ale aj starším a tiež stredoškolákom na Slovensku, ktorým je tento román povinným čítaním. Plánuje s ním vystupovať nielen na Slovensku, ale aj konkurovať na medzinárodných divadelných festivaloch, lebo predstavenie robia veľmi atraktívne.

„Robíme profesionálny projekt, ale môžeme si ho dovoliť preto, lebo za tých 20 rokov, čo sem do Petrovca chodím, vychoval som si generáciu ľudí, ktorí vedia skladať hudbu, pracovať s projekciami, pracovať s technológiami, pochopili produkčnú stránku... vedia robiť profesionálne. Navzájom si všetci dôverujeme, držíme sa spolu a všetci dávame energiu do tohto projektu..." hovorí Butko a ozrejmuje, že doteraz tu nemohol robiť činohru, keďže často mal hercov, ktorí na javisku predtým nestáli.

 

Butko a Kafkov Proces v Petrovci

 

Peter Serge Butko v Divadelnom klube pred nástenkou jeho projektov počas 20-ročnej spolupráce s divadlom VHV Petrovec

 

Peter Serge Butko v Divadelnom klube pred nástenkou jeho projektov počas 20-ročnej spolupráce s divadlom VHV Petrovec

 

Peter Serge Butko (1970), hudobník, herec, režisér, scenárista, producent, Slovák žijúci v Prahe, prichádza do Petrovca už dvadsať rokov a počas svojej letnej dovolenky spravidla s divadlom VHV a petrovskými amatérmi pripraví divadelné predstavenie, film, festival...Vždy je to niečo nové, niečo iné, niečo atraktívne... Za dve desaťročia vôkol seba zhromaždil schopný tím, pozostávajúci predovšetkým z mladých, chtivých ľudí, ochotných pracovať zdarma. Tak je tomu aj tentoraz a všetci, vrátane režiséra, robia bez nároku na úhradu. Za predstavenie získali 3000 eur, z čoho polovicu im schválil ÚSŽZ a druhú polovicu vyčlenilo prievidzké divadlo, z ktorého v predstavení hrajú traja herci. Ďalší dvaja sú z Petrovca a jedna mladá herečka je z Kulpína. Celkovú získanú sumu využili na zabezpečenie všetkého nevyhnutného, čo umožní vytvoriť súčasné predstavenie, ktoré sa bude páčiť starým a mladým.

Divadelné predstavenie Proces je adaptácia známeho Kafkovho románu a vzniká v koprodukcii Divadla "A" a Shanti z Prievidze (Slovensko), Divadla VHV Petrovec (Srbsko) a Next Picture Praha (Česko).

Podľa románu ¨Proces¨ napísal:
Vladimír Kavčiak
Réžia:
Peter Serge Butko
Asistentka réžie:
Marina Dír
Hrajú:
Richard Hlavatý
Patrik Hostačný
Lucia Bakaiová
Nataša Dobrovoľská
Ján Bohuš
Ján Sklenár
Hudba:
Jaroslav Zima
Kostýmy:
Zvonimír Pudelka
Sound design:
Martin Kotecký
Projekcie:
Ondrej Tatliak
Vladimír Zima
Samuel Tatliak
Light design:
Peter Čáni
Spolupráca:
Ervin Malina
Lukáš Sýkora
Ondrej Maglovský
Ivana Jašová
Ana Miškovicová
Maja Pucovská
Ondrej Mištec
Ján Mega
Mária Koruniaková
Marek Legíň
Marjena Marčok
Samuel Koruniak
Produkcia:
Viera Boronkayová
Ján Černák

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články