Rada MS

17. Ravnoselská fiakeriáda

V Ravnom Sele v piatok a sobotu prebiehalo podujatie pre fajnšmekrov. Fiakrové jazdy drožkou – fiakrom a gurmánske maškrty prilákali do tejto dediny početných milovníkov koní, fiakrov, kotlíkových gulášov ale aj tamburášov. Predvedená im bola štýlová jazda dvoj a štvorzáprahov. Elegantní fiakristi so svojimi vyleštenými vozmi poháňali krásnych bielych, vraných či hnedých žrebcov.

 

Foto Ondrej Miháľ

 

Foto Ondrej Miháľ

 

Fiaker je osobný dopravný prostriedok ťahaný najčastejšie párom koní a Ravnoselská fiakeriáda to sú vojvodinské majstrovstvá v jazde záprahov, kde sa hodnotí výzor a gracióznosť koní a konských povozov ako aj samotných kočišov. Na tohtoročnej fiakeriáde sa zúčastnili účastníci s plemennými koňmi, ktorí prišli z viacero prostredí, v ktorých majú žrebčince. Okrem súťažnej časti organizátori usporiadali aj šou program a revue, v ktorých účinkovali aj ženy a deti. Nevystal ani slávnostný defilé záprahov ulicami tejto báčskej osady.

 

Foto Ondrej Miháľ

 

Podujatie sa začalo uličnou promenádou a pokračovalo súťažou vo varení kotlíkového paprikáša a vystúpením folklórnych a tamburášskych ansámblov. Podujatie má už 17-ročnú tradíciu a pre svoju atraktivitu každoročne do tejto dedinky v Obci Vrbas priláka viac tisíc hostí.

 

Katarína Pucovská

Foto Ondrej Miháľ

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články