Rada MS

Tri motýle

Bola jar. Nad záhradou plnou farebných kvetov poletovali tri motýle, červený, žltý a biely. Boli to dobrí kamaráti. Odrazu: kvap – kvap. Kvapky dopadli aj na krídla motýľov. Vedeli, že sa musia rýchlo schovať. Prileteli ku kvietku, ktorý bol najbližšie. Bol to červený tulipán. „Dobrý tulipán, červený tulipán, otvor nám, schovaj nás pred dažďom," prosili motýle. Tulipán odpovedal: „Ty, červený motýlik, sa môžeš u mňa schovať, lebo si taký istý ako ja. Žltého a bieleho motýľa však dnu nepustím, lebo sú iné." Motýliky sa však nechceli rozlúčiť a radšej všetky tri zostali spolu na daždi. Detské divadielko na motívy rozprávky Tri motýle zahrali včera v Dome kultúry v Kulpíne najmladší kulpínski divadelníci. Predstavením odkázali, že kamaráta v núdzi netreba opúšťať a zároveň dokázali, že divadelníctvo v Kulpíne má perspektívu.

 

Tri motýle

 

Tri motýle

 

Tri motýle

 

Tri motýle

 

Deti nacvičili Katarína Kolárová a Mária Koruniaková. Tieto skúsené kulpínske herečky scenár rozprávočky dotvorili a vsunuli do neho ďalší výchovný aspekt: netreba odsúvať od seba tých, čo sú iní. Režisérky do predlohy dodali pokračovanie rozprávky, kde zopakovali časť s prosbou motýlikov o poskytnutie úkrytu, v nej však tulipán už neodmieta pomoc motýľom, ktoré sú inej farby ako on. Tolerancia sa musí pestovať od malých nôh. Proti diskriminácii možno aj divadielkom bojovať.

 

Tri motýle

 

Tri motýle

 

Tri motýle

 

Tri motýle

 

Herecký kolektív bol početný a väčšie či menšie úlohy sa dostali až dvadsiatim žiakom. Vzhľadom na krátku prípravnú dobu tohto divadielka, uznanie patrí nielen režisérkam, ale aj malým hercom, ktorí na výbornú zvládli zverené úlohy.

V predstavení hrali: Dario Peťkovský, Mia Čemanová, Nina Maglovská, Denis Kičiňa, Martina Sklabinská, Denis Čapeľa, Maja Zimanová, Branislav Cesnak, Petra Šúšerská, Mina Bjelica, Ivana Kovarčíková, Samuel Šimo, Anna Cesnaková, Paulína Zimová, Miroslava Ušiaková, Valentína Čapeľová, Emília Valentíková, Sara Valentíková a Daniela Čelovská. Hudobný sprievod Jana Šimová.

Iniciátorom a realizátorom predstavenia bol Miestny odbor Matice slovenskej v Kulpíne a detská divadelná pobočka KUS Zvolen Kulpín.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články