Rada MS

Príbeh Krajiny – Nekrajiny v SVD

Rodinné predstavenie o Petrovi Panovi a Jamesovi Hookovi v Krajine – Nekrajine včera potešilo a oduševnilo nielen deti. Mnohopočetnému obecenstvu v plnej sieni Slovenského vojvodinského divadla v Báčskom Petrovci malí a veľkí herci (aj keď veľkí boli aj tí najmenší) pripomenuli, že netreba zabúdať žiť, lebo život máme len jeden. Občas treba sňať sako, kravatu a hodinky a nájsť si čas...Vyhľadať tú vlastnú Krajinu – Nekrajinu, ktorú máme všetci, len sme ju istým spôsobom v sebe zatvorili. „Večné dieťa v nás stále je, ale mnoho ľudí necháva to dieťa v sebe zahynúť a stáva sa nudným, stereotypným. Hľadá stále výhovorky, ako sa to nedá, namiesto toho ako sa to dá, a neustále sa sťažuje. Treba nechať dieťa v sebe rásť, lebo to nám dovoľuje plniť si sny. Ďieťa sa nebojí, ide keď chce a keď po niečom túži, vôbec sa nestará, čo si iní o ňom pomyslia. A to je to, čo by sme sa od detí mali učiť, lebo deti sú tí najväčší učitelia na svete," odkázala po predstavení režisérka Katarína Mišíková Hitzingerová a vyjadrila veľkú vďaku celému tímu, ktorý v divadle trávil takmer dni a noci a držal spolu ako jedna veľká rodina.

 

Herecká a technická zostava predstavenia (foto: Ondrej Pavčok)

 

Herecká a technická zostava predstavenia (foto: Ondrej Pavčok)

 

Herecká a technická zostava predstavenia (foto: Ondrej Pavčok)

 

Vizuálnosť je veľmi dôležitá, stavali preto na tú mágiu. Pre tých najmenších divákov mágiou boli blikajúce svetielka, trblietanie hviezd, farebná pestrosť... tých trochu starších upútali zaujímavé animácie, hra, tanec, šermovanie ceruzkami...Najstarších oslovil aktualizovaný príbeh toho strapatého chlapca z ich detstva, ktorý tvrdohlavo odmietal vyrásť. Hudba, scénografia a kostýmy v predstavení sú tiež veľmi pozorne volené. S cieľom priblížiť sa dnešnej dobe predstavenie je urobené súčasným vizuálnym a režijným jazykom. Dokonca aj plagátik je „zašifrovaný" a ukrýva mnohé odkazy. Ťažko čitateľný, počarbaný text v afiši si možno poľahky prečítať za pomoci špeciálneho filtra. Vďaka nemu sa o inscenácii možno dozvedieť, že: „Detstvo nemá limity. Hravosť a spontánnosť dáva našim životom pomocou hier tú najsilnejšiu motiváciu prečo žiť a plniť si sny. Vďaka deťom, ktoré nevnímajú čas, ktorý naháňa nás všetkých potrebujeme ich Krajinu – Nekrajinu, v ktorej mladosť znamená radosť. Nezabíjajme dieťa v nás. Keď sa prvé dieťa prvýkrát zasmialo, jeho smiech sa rozrieštil na tisíc kúskov, ktoré sa rozpŕchli okolo a to bol začiatok víl. Takže by mala existovať víla pre každé dievča a každého chlapca. Zakaždým keď dieťa povie ´neverím na víly´ tak jedna víla niekde padne k zemi mŕtva." Sú to slová víly Zvonilky (Katarína Kalmárová) z úvodnej časti predstavenia, ktorými poúča Petra Pana (Aleksandar Kolár)

 

Zábery z premiéry

 

Zábery z premiéry

 

Zábery z premiéry

 

Zábery z premiéry

 

Zábery z premiéry

 

Zábery z premiéry

 

Zábery z premiéry

 

Zábery z premiéry

 

Zábery z premiéry

 

Zábery z premiéry

 

Zábery z premiéry

 

Text v počarbanom afiši sa jasne vidí s použitím farebného filtra

 

Text v počarbanom afiši sa jasne vidí s použitím farebného filtra

 

Režisérka Katarína Mišíková Hitzingerová

 

Režisérka Katarína Mišíková Hitzingerová

 

Malým aj veľkým divákom je dovolený vstup do magického sveta, v ktorom proti sebe bojuje zlý kapitán Hook a jeho banda pirátov s večným dieťaťom Petrom Panom a jeho šikovnými kamarátmi. Ako to však v rozprávkach býva, dobro nakoniec predsa zvíťazí nad zlom. Ide o najnovšie predstavenie Slovenského vojvodinského divadla Príbeh Krajiny – Nekrajiny (o Petrovi Panovi a Jamesovi Hookovi), voľne inšpirované J. M. Barriem a jeho príbehom. Premiéra bola v nedeľu 22. januára 2023 a diváci ju odmenili veľkým potleskom. Treba poznamenať, že v obecenstve boli celé rodiny, rodičia s deťmi, starí rodičia s vnúčatami, mládež, dospelí, dôchodcovia...a to je snáď tým najvzácnejším epilógom, či doslovom tohto hravého príbehu, ktorý zomkol, zjednotil rodiny a priviedol do divadelnej siene všetky vekové kategórie.

Autor a réžia Katarína Mišíková Hitzingerová
Asistent réžie: Ján Privizer
Autor hudby: Kristián Druga
Scénografia a kostýmy: Silvia Svákusová
Grafika, dizajn a animácie: Andrea Merníková Šimonová
Predstavenie vedie: Miroslav Blažićová
Výroba scény: Ondrej Mištec a Marek Legíň
Zvuk: Jaroslav Zima
Svetlo: Peter Čáni
Rekvizitárka: Nataša Simonović
Choreografie tancov: Michaela Šeligová
Choreografia šermu: Štefan Lengyel

POSTAVY:
Peter Pan – Aleksandar Kolár
James Hook – Jaroslav Marčok
Zvonilka – Katarína Kalmárová
Wendy – Jana Čižmanská
Družina Peter Pan:
Dora - Lana Ivanišević
Antónia - Petra Sirácka
Robin - Milan Majera
Evelin - Mia Majerová
Judy - Daniela Filipovićová
Družina James Hook:
Disko Šerif - Ján Bohuš
Tarip - Kristián Križan
Beatris - Andrea Miháľová
Fortuna - Irena Ilić

Predstavenie vzniklo s finančnou podporou Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí. Prvá repríza bude už na sobotu 28. januára 2023 o 19.h v SVD v Báčskom Petrovci.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články