KUS Zvolen

V Bratislave dnes Padinské dôverné príbehy

Od roku 2016 sa prezentácii kultúry a všeobecne života zahraničných Slovákov venuje aj Kalab – krajanské a komunitné centrum so sídlom na Zámockej ulici neďaleko bratislavského hradu. Dnes tam otvorili výstavu insitného maliara z Padiny Martina Papa Padinské dôverné príbehy. Vernisáž uviedol galerista z Kovačice Pavel Babka. Súčasťou vernisáže bolo aj predstavenie unikátnej knihy Slováci vo Vojvodine etnografa Jána Botíka, ktorá komplexne predstavuje menšinu Slovákov vo Vojvodine.

 

Z dnešnej vernisáže v Kalabe (Foto Kalab)

 

Z dnešnej vernisáže v Kalabe (Foto Kalab)

 

Martin Pap je maliarom bohatej imaginácie. Jeho maliarska tvorba vychádza z banátskej roviny a dedinského života, ale sa nedá obmedzovať. Od začiatku jeho maľby vždy obsahovali akýsi záhadný fantastický strom akoby bol osou života znázornených dedinských výjavov, a preto hádam aj vyrastá z veľkej tekvice – symbolizujúcej plodnosť a hojnosť.

 

Jeden z najnovších obrazov Martina Papa

 

Jeden z najnovších obrazov Martina Papa

 

Autor knihy Slováci vo Vojvodine (rok vydania: 2016) Ján Botík je etnológ, etnograf a kultúrny antropológ. V knihe píše o Slovákoch žijúcich v Srbsku. Celú históriu od ich prvého sťahovania do južných oblastí Uhorska na konci 17. storočia, príčiny ich sťahovania a spôsob začleňovania do nového prostredia až po ich dnešný spôsob života. Ide o syntetizujúci pohľad s mimoriadnou šírkou a dôkladným poznaním všetkých už dostupných a zverejnených písomných dokumentov danej problematiky.

 

V Bratislave dnes Padinské dôverné príbehy

 

„Keďže sme sa prednedávnom dozvedeli, že vojvodinský harmonikár Ondrej Maglovský, ktorý patrí medzi hudobné špičky vo Vojvodine, vedie aj hudobnú časť Folklórneho súboru Sálašan v rumunskom Nadlaku a osobne nás vítal na našej zastávke v Kysáči, prišiel kvôli požiaru o strechu na dome, rozhodli sme sa, že počas večera urobíme malú zbierku," uvádzajú na svojej facebookovej stránke predstavitelia Kalabu.

KALAB je krajanské centrum komunitného vzdelávania a galéria insitnej tvorby Slovákov vo Vojvodine a študentov VŠVU. Viac TU:
https://krajanskyinstitut.wixsite.com/kalabcentrum

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články