Združenie vinárov a vinohradníkov

Sedem dní, päť koncertov, tri krajiny...

Komorný zbor Zvony zo Selenče s Orchestríkom Základnej školy Jána Kollára majú za sebou úspešný a bohatý týždeň. V nedeľu 1. októbra ďakovali za plody zeme v Hronsku a koncertovali v Sliači, v utorok 3. októbra v Banskej Bystrici vystúpili na oslave 25 rokov Univerzity Mateja Belu a 40 rokov od založenia Ekonomickej fakulty. V stredu 4. októbra pri príležitosti 500 rokov reformácie spievali a hrali na koncerte v prekrásnej novosadskej synagóge. V sobotu 7. októbra v Chorvátsku v dedinke Soľany zveličili oslavy 8. Dní Slovákov.

 

Sedem dní, päť koncertov, tri krajiny...

 

Do Banskej Bystrice sme vycestovali v piatok 29. septembra. V sobotu sme sa oboznámili s bohatou históriou Banskej Bystrice a v nedeľu sme vystúpili na službách Božích v artikulárnom kostole v Hronseku. Predpoludňajšie bohoslužby boli venované poďakovaniu za plody zeme a na nich zbor a orchester predviedol kratší program.

 

Zvony a Orchestrík v Hronseku

 

Zvony a Orchestrík v Hronseku

 

Popoludní sme odcestovali do kúpeľného mesta Sliač, kde sme v areáli tohto kúpeľa usporiadali samostatný koncert. Po koncerte sa speváci a hudobníci poprechádzali po prekrásnom parku, ktorým sú kúpele obkolesené.

 

Zvony a Orchestrík v Španiej doline

 

Zvony a Orchestrík v Španiej doline

 

V pondelok sme pobudli v baníckom meste Špania Dolina. Tu sme navštívili múzeum baníctva a vypočuli si zaujímavý výklad o bohatej histórii baníctva tohto kraja. Za pomoci animácie, ktorou sa vracia do minulosti, zoznámili sme sa s niekdajším spôsobom dolovania rudy.

 

Zvony a Orchestrík na Ekonomickej fakulte UMB

 

Zvony a Orchestrík na Ekonomickej fakulte UMB

 

Oslavy v Banskej Bystrici boli v utorok a v Rotunde Ekonomickej fakulty Komorný zbor Zvony s Orchestríkom predviedli priliehavý program. Prednes a výber piesní zrejme zapôsobili na obecenstvo, keďže po programe mnohí prichádzali a vyjadrovali obdiv a vďaku obom ansámblom.

Pobyt a stravu nám hradila Univerzita Mateja Belu a finančné prostriedky pre cestu zabezpečil Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí, ktorý nám schválil aj projekt pre detský koncert slovenských ľudových piesní Selenčské sláviky.

Komorný zbor Zvony a Orchestrík touto cestou srdečne ďakujú vedeniu UMB v Banskej Bystrici a ÚSŽZ.

Po návrate do Srbska, v stredu 4. októbra 2017, zbor s orchestrom mal v Novom Sade ďalší program. Vystúpili sme na ekumenickom koncerte v novosadskej synagóge. Program bol venovaný 500-ročnici reformácie a jeho usporiadateľom bola organizácia EHO z Nového Sadu.

 

Zvony a Orchestrík v novosadskej Synagóge

 

Zvony a Orchestrík v novosadskej Synagóge

 

V sobotu, 7. októbra Zvony koncertovali v Chorvátsku v dedinke Soľany, kde tamojší Slováci organizovali 8. Dni Slovákov. Pri tej príležitosti usporiadali aj kultúrno-umelecký program, ktorý pozostával z ľudových piesní a tancov. Piesňami, ktoré zaspievali Zvony a príhovorom evanjelického biskupa v Chorvátsku, bolo oslávené aj 500 rokov reformácie.

 

Zvony v Soľanoch

 

Zvony v Soľanoch

 

Týmto vystúpením Zvony uzavreli trojlístok - spievali za sedem dní v troch štátoch.

 

Renáta Súdiová

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články