Združenie vinárov a vinohradníkov

Invalidi, telesní a mentálni

Dnes si pripomíname Medzinárodný deň osôb so zdravotným postihnutím. Vo svete žije vyše miliardu osôb s určitou formou invalidity a v Srbsku ich máme asi 800 000. Je to najväčšia marginalizovaná skupina, ktorá skutočne a nevyhnutne potrebuje podporu spoločnosti. Avšak, so svojim postihnutím invalidi zápasia najčastejšie sami, alebo s najužšou rodinou. Aj keď pomoc najviac potrebujú, nevystatujú sa a nepochodujú mestami v krikľavom, do očí bijúcom oblečení... A bojujú s nezamestnanosťou, neraz sú vylúčení zo spoločnosti, zápasia s nedostatkom a sú diskriminovaní. Každý ôsmy-deviaty obyvateľ Srbska je invalidom. Už teraz je to preveľa, no natíska sa otázka, či počet invalidov, zvlášť tých s mentálnym postihnutím, v budúcnosti u nás nebude ešte viac? Práve dnes totiž v Belehrade zverejnili výsledky testov PISA na základe ktorých vyplýva, že každý tretí žiak v Srbsku je funkčne negramotný!

 

Invalidi, telesní a mentálni

 

Z testov vyplýva, že naši žiaci po ukončení základnej školy nevedia získané vedomosti uplatňovať v praxi. Ani matematiku neovládajú v dostatočnej miere a 38 percent neuspokojilo ani len ten minimum v čítacej gramotnosti. So získanými poznatkami značne zaostávajú za deťmi z vyspelej Európy. Ako sa potom, tak slabo pripravené, tie naše deti vynájdu v živote? Budú z nich iba slepo poslušní mentálni invalidi? Či práve takých potrebuje krajina na dne?

V teste účinkovalo vyše osem tisíc žiakov prevažne prvých tried stredných škôl v Srbsku. Týmito nanajvýš znepokojujúcimi výsledkami sa Srbsko umiestnilo na 45. mieste z celkovo 79 krajín účinkujúcich v PISA testovaní.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články