Združenie vinárov a vinohradníkov

Uznanie Eve Husárikovej

...A akokoľvek sú dnešné spory či skutky a rozhodnutia pre nás dnes dôležité, z dlhodobého hľadiska vystupujú do popredia najmä iné hodnoty – a práve to odrážajú štátne vyznamenania. Ocenení majú byť tou najlepšou verziou nás samých. Majú do sveta šíriť správu o tom, akým sme národom, akou sme spoločnosťou, akým sme štátom a kam sa uberáme vo svojom vývoji... Okrem iného aj o tom hovorila Zuzana Čaputová, prezidentka Slovenskej republiky na slávnostnom odovzdávaní ocenení 33 laureátom štátneho vyznamenania v nedeľu 14. januára 2024 v Bratislave. Eve Husárikovej, kovačickej insitnej maliarke odovzdala štátne vyznamenanie Medailu prezidenta Slovenskej republiky za významné zásluhy o rozvoj kultúry a umenia zahraničných Slovákov. „Blahoželám a zároveň ďakujem všetkým oceneným. Píšete príbeh Slovenska – svojou prácou, obetavosťou, vedeckým bádaním, odvahou, umeleckými dielami, alebo aj stopami v snehu či na ľadovej ploche. Vydržme ho spoločne písať ďalej. Som presvedčená, že príbeh písaný takýmito výnimočnými ľuďmi nám bude spoľahlivo ukazovať cestu," zdôraznila na záver svojho príhovoru Zuzana Čaputová.

 

Foto: screenshots RTV

 

Foto: screenshots RTV

 

Foto: screenshots RTV

 

Foto: screenshots RTV

 

Foto: Úrad prezidenta SK

 

Foto: Úrad prezidenta SK

 

Juraj Šefčík a Eva Husáriková

 

Juraj Šefčík a Eva Husáriková

 

Na slávnostnom programe v budove slovenskej filharmónie našu laureátku takto predstavili: „Eva Husáriková sa narodila v Kovačici v Srbsku, medzi vojvodinskými Slovákmi. Olejovými farbami začala maľovať roku 1969, a vtedy prvýkrát vystavovala v rámci podujatia Kovačický október. V tom istom roku sa stala členkou Galérie insitného umenia v Kovačici. Za svoju tvorbu, sršiacu pozitívnou energiou na viac ako 30 samostatných a vyše 300 kolektívnych výstavách, si získala mnohé uznania. Jej obrazy dokumentujú život Slovákov vo Vojvodine. To potvrdzujú aj slová kurátorky jednej z jej výstav Márie Šmihulovej. Tvorba Evy Husárikovej je plná radosti a oslavy dedinského života, no prináša aj inú vzácnu výpoveď: etnografickú."

S Evou Husárikovou na Slovensko išli dvaja jej synovia a galérista Pavel Babka, ktorý bol hlavným iniciátorom nominácie pani Evy na vyznamenanie. Pred začiatkom programu a slávnostnej ceremónie sa laureátka stretla s osobnosťami zo Slovenska, ktoré ju navrhli na toto ocenenie a medzi ktorými bol aj Juraj Šefčík, niekdajší kaplán v Kovačici, v súčasnosti farár v Hlbokom na Slovensku, ktorého si dodnes zachovala vo veľkej úcte.

Navrhovateľom zo Srbska (Pavel Babka, Pavel Baláž, Martin Bajza, Mária Kováčová a Katarína Pucovská) sa tiež chce verejne poďakovať. Posedenie pri šálke čaju s Evou Husárikovou bude zajtra 16. januára o 17.h na kovačickej fare.

Viac TU: https://www.kulpin.net/22-aktuality/aktuality/12177-eve-husarikovej-ocenenie-slovenskej-prezidentky

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články