Voľby

Príbehy z temného kúta

VI. Medzinárodný maliarsky plenér v Bardejove sa začal v pondelok 2. júla 2018 a potrvá do nedele 8. júla, keď usporiadajú výstavu obrazov všetkých účastníkov tohto podujatia. Na plenéri sa zúčastňujú maliari zo Slovenska, Poľska, Ruska, Bieloruska a Srbska. Našu krajinu reprezentuje padinský insitný maliar Martin Pap. Okrem medzinárodného výtvarníckeho tábora, v pondelok slávnostne otvorili aj výstavu obrazov padinského insitného Martina Papa pod názvom Príbehy z temného kúta. Výstava je nainštalovaná vo Výstavnej sieni oddelenia kultúry MsÚ v Bardejove a návštevníci si ju budú môcť obzrieť do 28. júla 2018.

 

Foto: Wwwendiestrankysk

 

Foto: Wwwendiestrankysk

 

Foto: Wwwendiestrankysk

 

Foto: Wwwendiestrankysk

 

Foto: Wwwendiestrankysk

 

Netradičným úvodom maliarskeho plenéra boli dve zaujímavé vernisáže. Vo Výstavnej sieni bardejovského mestského úradu dostala priestor aj výtvarná poetika a ikonografia insitného maliara Martina Papa z Padiny. Jeho predkovia do Padiny prišli zo Zvolena a k tomu sa viažu aj jeho Papove príbehy Z temného kúta zachytené v knižnej podobe padinského rodáka Jozefa Holúbka. Na obrazoch dominuje záhadný fantastický strom, ktorý akoby vyrastal z veľkej tekvice. Tekvica nesmie chýbať na žiadnom obraze, podobne ako aj strom. Na Papových obrazoch strom má modré konáre. "To preto, lebo som Slovák a slovenská farba je modrá," vysvetľuje autor.

 

Príbehy z temného kúta

 

Príbehy z temného kúta

 

V nedeľu 8. júla o 15,00 na záver plenéra, vo výstavnej sieni Oddelenia kultúry bude spoločná výstava jeho tohtoročných účastníkov. Umelci mestu zanechajú svoje diela. Plenér organizuje Oddelenie kultúry Mestského úradu v Bardejove. Umelci tvoria v inšpiratívnych priestoroch tohto krásneho, starobylého mesta.

Po ukončení bardejovského tábora Martin Pap bude pokračovať ďalej do Stropkova, Svidníka a Michaloviec, kde tiež predstaví svoju tvorbu.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články