O nás

Čo sa s nami deje?

píše Viera Benková

Prednedávnom uverejnený rozhovor s eminentným režisérom Petrom Butkom na stranách Hlasu ľudu o úspechoch s divadelným predstavením Vtáky v dome (Birds in the House), v ktorom účinkujú aj ochotnícki herci z petrovského divadla VHV, vyznel aspoň pre mňa až otrasne pravdivo a ustarostene. Peter Butko v rozhovore s autorkou Vladimírou Dorčovou Valtnerovou po počiatočnej lichotivej analýze spolupráce tohto divadla s ním a s mladými spolupracovníkmi a hercami, vyjadril aj veľkú obavu o našu budúcnosť, čo ma naviedlo na nasledovné úvahy.

 

Čo sa s nami deje?

 

V posledných dvoch či troch rokoch sledujem, čo sa s nami deje, keď ide o afirmáciu kultúry, spoločenského života a vôbec našej známej kreativity a nápaditosti. Nastalo akési vákuum medzi ľuďmi a inštitúciami, navzájom si nerozumejú, začínajú medzi sebou súperiť a hašterivosť sa prejavuje takmer na každom ich zasadnutí, nevynímajúc ani pokrajinské, regionálne, obecné a národnostné rady, Maticu slovenskú a kultúrno-umelecké spolky či združenia... Akoby nám, povedali by naše tuzemské, dobre vo svete zorientované ženy, niekto porobil. Ale keď sa človek zamyslí a poobzerá sa vôkol seba, to isté sa deje od Národného zhromaždenia v hlavnom meste nášho štátu až po to posledné zoskupenie hoci v komunálnom alebo cirkevnom združení, rozdielu veru niet! A čo je zarážajúce, pritom sa častujú aj hrubými nadávkami, narážkami, oplzlými slovami, oháňajú sa nepreverenými faktami, často konajú agresívne, nehľadiac na možné následky...

Režisér Peter Butko striedmo, avšak s otvorenou mysľou, dobroprajne, veľmi priateľsky a empaticky poukázal na neduhy, ktoré v našom prostredí negatívne vplývajú na mladých, a tí sa práve i kvôli ním začali z neho vytrácať a odchádzať do sveta nepochopení práve staršími a tiež samotným naším prostredím. To budúcnosť pre dolnozemských Slovákov vo Vojvodine (a možno i širšie!) nielenže nezabezpečí, ale podporí náš zánik! Ako príklad Peter Butko uvádza, že neporozumenie a najmä nedôvera starších k mladším negatívne vplýva na zmenu generácií, a tým aj na budúcnosť našej národnosti. Ak sa starší, a to najmä vedúci významných postov, spolkov, umeleckých a iných združení budú skostnatele držať vedúcich pozícií a nedovolia mladým realizovať sa, netreba sa potom diviť, že z nášho prostredia odchádzajú a už sa veru do neho ani nevracajú. To je iste len jedna z mnohých príčin, ktoré vplývajú na odchod mladých ľudí. Neistota a chudoba, neporozumenie a súčasná stranícka politika, dlhoročné, niekedy až pätnásťročné i dlhšie zotrvávanie tých istých ľudí na najdôležitejších funkciách iba problémy vyostrilo a mladých odradilo, aby zostali medzi nami žiť. Je smutné, že to všetci vieme, ale nič nerobíme, aby došlo k potrebným zmenám. Zo začiatku by stačili aspoň skromnejšie pokusy pomôcť mladej generácii pri realizácii ich snaženia nájsť si svoje miesto na rôznych poliach tvorivosti v našej spoločnosti. Ak bude podporovať zmeny staršia generácia, nadobudnú aj ich deti a vnuci nádej, že budú môcť v prostredí, v ktorom žijú uskutočňovať aj oni ďalšie potrebné pozitívne zmeny.

Skúsený režisér a umelec, ktorý mal možnosť spolupracovať s mladými, s úctou píše o našom petrovskom, teda i dolnozemskom prostredí, ktoré má dušu a je to práve tá dolnozemská "človečina!", ktorá si získala jeho sympatie. Ona nás vlastne aj priviedla z materskej krajiny sem na juh, kde sme sa vďaka týmto našim vlastnostiam udržali a zachovali si aj tú svoju chýrečnú povahovú črtu –„ človečinu"! Pravda, muselo prejsť hodne času kým sme sa k tej „človečine" dopracovali! Stálo to veľa obetí a práce učiteľov, pokrokových ľudí, ktorí mali vízie budúcnosti.

Viem, že mnohí s týmito mojimi úvahami, ako aj s Butkovým pohľadom na problémy našej národnosti a najmä mladých nebudú súhlasiť; pokusy mladších a mladých pozmeniť optiku pozerania sa na problémy považujú skôr za nemožné alebo prevratné a preto sa nemožno diviť, že mnohí z nich reagujú na snahy mládeže výkrikom: Hosana, ukrižujte ich! Veď keď oni nemohli (alebo skôr nechceli) nič urobiť, tak nedovolia, aby to urobili za nich mladí! Radšej sa budú pri neúspechu mladých škodoradostne posmievať a nedovolia, aby sa oni prezentovali a prebrali žezlo pokroku, ktoré by mnoho toho položilo na správne miesto.

Pri tejto úvahe som si spomenula na baťkove Čajakove poviedky z našej komunity, v ktorých sa zaoberal zadubenosťou, tvrdosťou a konzervatívnosťou našich otcov, dedov a predkov. Opisoval ich práve po presťahovaní sa zo Selenče (podobné prostredie) do Petrovca, pričom si všimol, že vtedajší Petrovec bol vskutku veľmi tradičný a negatívne konzervatívny. Ale vďaka príchodu kupcov a predavačov chmeľu, začal postupne dostávať modernejšiu tvár. Tiež mladšie školené kádre z Československa boli nápomocné tomuto mestečku, hoci práve tento nový štátny útvar znamenal pre tunajšiu slovenskú národnosť určité zlomové obdobie, keď nám hrozilo zatratenie. Ale snaha mladších a najmä stavba gymnázia a tlačiarne bola zárukou budúcnosti.

A čo sme urobili dnes my?

Využili sme všetky možnosti štátnej podpory na udržateľnosť na týchto priestoroch? Dali sme hlavy dokopy a všetci sme spolu rozmýšľali akou cestou kráčať do budúcnosti, čo si treba brať ako vzor od iných a ako prikladať ruky k takému dielu, aby nám mladí z prostredia neodišli?!

Iste, že k týmto problémom prispela aj svetová situácia, chudoba, nedávna vojna a rozpad veľkej Juhoslávie. Ale k tomu ešte pribudlo najmä stranícke súperenie, rozvadenosť, hašterenie, elitizmus, sebeckosť a na neposlednom mieste osobný hmotný prospech! Je to môj názor, ale verím, že to vidia aj mnohí okrem mňa ale znechutení sa prestali ohlášať a celkom rezignovane čakajú čo prinesie budúcnosť!

Ale či nevidíme, že budúcnosť v radoch našej národnosti nič sama pre nás neurobí, problémy nezmení ba ani ich z našich radov neodstráni ak sa o to nepokúsime všetci spolu!?

 

Komentárov  

+6 #3 RE: Čo sa s nami deje?Michal 2018-01-09 21:14
Áno politika predsedníčky Makanovej má prsty vo všetkom! Čo sa deje s HL print Hlas Ľudu tlačiarňou v B. Petrovci je predaná? Čo sa deje so Zorničkou kde sú peniaze? Čo sa deje v Hlas ľudu prečo Dorčová opustila Žiaka? Čo sa deje v SVC a v Matici? Čo sa deje v NR prečo sa kupuje zlato a zabíjajú trofejné jelene za 20.000 euro? Čo sa s nami deje?
Nahlásiť administrátorovi
-1 #2 RE: Čo sa s nami deje?Andrej 2018-01-09 20:28
Pani Benková veď Vy podporujete tých o ktorých tu píšete! Tak sa to deje veď Vy prvá sa pozrite do svojho dvora!
Nahlásiť administrátorovi
-2 #1 RE: Čo sa s nami deje?ondrej 2018-01-07 17:46
Pani Benková, v úplnosti sa zhodujem z tým čo ste napísali.Ale nemôžem sa zbaviť dojmu že je do toho všetkého zamiešaná politika. Už davno podozrievam niektoré osoby, napriklad z Kysača, Kovačice a aj z Petrovca ktorý sa stoj čo stoj, na zasadnutiach už či Matice alebo Národnostnej radde ,snažia rozbiť naše inštitucie ako MSS a NRSNM ,provokáciami na ktoré nemaju dôkaz.Vždy ked som ich počuval mal som dojem že sú bohato platený provokateri.Tak by sa nesprávala ani macocha ku svojim deťom.Po ich provokatérskom výstupe už pokračovanie zasadnutia ide iným smerom, namiesto toho aby sme dali hlavy dokopy my samedzy sebou vadime. To je pravdepodobne aj ich cieľ.A tý znechutený radšej nechcu mať z bud....i do činenia
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články