Slovenské insitné umenie zo Srbska - Slovenský jazyk

Melónové čudá

Melón patrí k letu rovnako ako slnko, teplo a voda: osvieži, upokojí, ukojí smäd aj hlad. Pred jedlom zasýti, po jedle zaženie chuť na sladké a veľké množstvo vody odplaví z tela nazbierané toxíny. Mnohí ho zaraďujú medzi ovocie, no melón je zelenina. A ďalšie mylné chápanie sa týka správneho pomenovania. Melón je vskutku dyňa a opačne. Keď sa povie „melón", nie vždy je jasné, o čo vlastne ide. Čiže, tá naša chutná „gerega", alebo srbsky „lubenica" v slovenčine má botanický názov „dyňa červená", kým to čo pomenúvame dyňa, alebo nárečovo „ďiňa" je v botanike žltý melón, alebo melón cukrový. Avšak „geregu" aj na Slovensku často pomenúvajú „melón vodový", keďže má veľa šťavy, ktorá sa pri jedle steká po brade.Či však použijete slovo „melón" alebo „dyňa", obe sú synonymom botanických označení a sú správne.

 

Melónové čudá

 

Chýrečné silbašské melóny dosahujú váhu až 20 kilogramov (Foto Ibolya Sanca)

 

Chýrečné silbašské melóny dosahujú váhu až 20 kilogramov (Foto Ibolya Sanca)

 

A či je celkom správne tvrdenie, že je vodný melón najzdravšie jedlo pod slnkom, to iste nemožno spoľahlivo tvrdiť, keďže sú naše organizmy rozdielne a niekorému iste prospieva, kým inému možno ani nie až tak veľmi. Nutricionisti však vo väčšine prípadov odporúčajú túto letnú pochúťku. Pretože:
• Reguluje vysoký krvný tlak, zlepšuje činnosť obehového systému a pomáha pri liečbe srdcových ochorení;
• Podporuje imunitný systém a je vhodná pre pacientov liečiacich sa na cukrovku II. typu;
• Pomáha pri liečbe zápalových ochorení;
• Lieči ochorenia horných dýchacích ciest (je potrebné skonzumovať melón aj s jadierkami);
• Červený melón je skvelým pomocníkom pri chudnutí.
• Zvyšuje sexuálny apetít, odstraňuje problém s erekciou a znižuje riziko vzniku rakoviny prostaty.

Nemáte radi melónové jadierka? To je škoda, pretože sú bohaté na horčík a tak pomáhajú regulovať činnosť srdca a krvný tlak, ako aj metabolizmus. Podporujú tvorbu kolagénu, dobrého na chrupavky, vlasy, nechty, pleť. Lykopén v melónových jadierkach je silný antioxidant, prispievajúci k prevencii zhubných ochorení. Pre mužov sú melónové semienka zaujímavé schopnosťou ochrany prostaty.

Melónové jadierka si odložte na zimu, aby ste aj mimo sezóny mohli využívať všetky zdravotné benefity melónov. Povarte hrsť melónových semiačok štvrť hodiny v dvoch litroch vody a tento vývar popíjajte počas dvoch dní, nie viac. Ak vám však zrniečka napriek ich účinkom vadia, poobzerajte sa po melóne bez jadierok.

 

kp

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články