Slovenské insitné umenie zo Srbska - Slovenský jazyk

V ústrety 100. narodenín Zuzany Chalupovej

V dnešný deň pred 99 rokmi sa narodila naša najznámejšia insitná maliarka Zuzana Chalupová. V ústrety nedožitých maliarkiných stých narodenín, ktoré oslávime 5. februára 2025, žiaci Základnej školy mladých pokolení z Kovačice, Združenie potomkov zosnulých maliarov kovačického insitného umenia a Nadácia Babka Kovačica dnes spúšťajú iniciatívu na pomenovanie jednej z ulíc v Kovačici a Belehrade podľa Zuzany Chalupovej. Iniciátori tejto akcie mienia, že by si Zuzana Chalupová iste zaslúžila mať svoju ulicu v rodnej Kovačici, rovnako aj v Belehrade, keďže svojím umením prezentovala Kovačicu a Srbsko po celom svete. Len v roku 1972 Zuzana pomohla UNICEF s asi milión dolármi. Jej pohľadnica Zima bola toho roku najpredávanejšia na celom svete a s takým predajom dosiahla väčší úspech ako Salvador Dalí, Picasso a mnohí iní.

 

V ústrety 100. narodenín Zuzany Chalupovej

 

V ústrety 100. narodenín Zuzany Chalupovej

 

Zuzana namaľovala veľký počet obrazov s motívmi Kovačice, ale aj Belehradu, napríklad Skadarlije, Belehradskej zoologickej záhrady, Kalemegdanu, tiež motívy Kovačičaniek, ktoré každé ráno prichádzajú do Belehradu pomáhať zaneprázdneným gazdinkám pri údržbe bytov. Zuzana Chalupová aj takým spôsobom spopularizovala Belehrad v Kovačici, Kovačicu v Belehradu, ale aj Belehrad a Kovačicu vo svete.

Treba povedať, že Zuzana Chalupová, čiže Mama Zuzana, už má ulicu v Bratislave a preto je iste táto iniciatíva vítaná. Okrem žiakov základnej školy iniciatívu doteraz podpísalo aj vyše 130 osobností

Predstavitelia Základnej školy mladých pokolení z Kovačice, Združenia potomkov zosnulých maliarov kovačického insitného umenia a Nadácia Babka postúpili túto spoločnú iniciatívu Zhromaždeniu mesta Belehrad, Komisii pre pamätníky a pomenovania námestí a ulíc s prosbou, aby sa menom Zuzany Chalupovej jedna belehradská ulica pomenovala do maliarkiných 100. narodenín.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články