Jubileum Márie Kotvášovej Jonášovej

Známa kovačická spisovateľka pre deti a mládež Mária Kotvášová Jonášová v týchto dňoch získala dve významné zahraničné ocenenia. Demokratický zväz Slovákov a Čechov v Rumunsku (DZSČR) jej udelil Pamätný list Samuela Tešedíka za prínos a tvorivosť v oblasti výchovno-vzdelávacej práce s deťmi a mládežou v komunitách zahraničných Slovákov a veľvyslankyňa Slovenskej republiky v Srbsku Dagmar Repčeková jej odovzdala medailu Veľvyslanectva SR za mimoriadny prínos pre rozvoj slovenskej menšiny a zachovanie slovenskosti v Srbsku pri príležitosti osláv jej životného jubilea – 60. narodenín. Mária Kotvášová Jonášová sa narodila 24. novembra 1957 v Kovačici. Blahoželáme k zajtrajšej šesťdesiatke.

 

Jubileum Márie Kotvášovej Jonášovej

 

Od roku 1995 Mária Kotvášová Jonášová začala uverejňovať poviedky pre deti a mládež v časopisoch Zornička a Vzlet. Sama zdôrazňuje, že za to vďačí Zoroslavovi Spevákovi, ktorý bol redaktorom Zorničky v čase, keď ona začínala písať a posmeľoval ju v tvorbe. „Keď dostal moje poviedky zhodnotil, že ich treba vydať a vďaka jemu vyšla aj moja prvá kniha. Potom som v písaní pokračovala a teraz mi je už ôsma kniha v tlači." Povedala jubilantka na narodeninovom večierku v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov v Novom Sade. Na ňom docentka na Katedre slavistiky Filologickej fakulty v Belehrade Zuzana Čížiková o Márii Kotvášovej Jonášovej povedala, že sa v literatúre stala rozpoznateľnou kovačickou značkou. O večierku vic TU: http://www.slovackizavod.org.rs/vesti/vid/16392

 

Jubileum Márie Kotvášovej Jonášovej

 

Mária Kotvášová Jonášová (Foto Martin Pucovský)

 

Mária Kotvášová Jonášová vyštudovala slovenský jazyk a literatúru a roky pôsobí ako učiteľka na Základnej škole Mladých pokolení v Kovačici. Žiakom úporne vštepuje lásku k slovenčine a neúnavne pracuje s mladým recitátormi, literátmi a hercami. Žiaci sú aj jej inšpiráciou. „V mnohých mojich poviedkach sa zjavujú moji žiaci, alebo mám odpozorované tie príbehy zo školskej lavice," hovorí spisovateľka. Potom tým žiakom iste nepredstavuje veľký problém, ba naopak, môže im spôsobiť opravdivú radosť, keď v divadelnom predstavení stvárňujú úlohy zo svojho skutočného života. Aj z ich podnetu s pani učiteľkou resp. s pani režisérkou úspešne nacvičili dve predstavenia.

Doteraz vydala 7 kníh, z čoho štyri sú zbierky poviedok pre deti Ocko, kedy pôjdeme (1997), Ocko z čokolády (2003), Mama poď sa hrať (2008) a Višňový lekvár (2013) a tri romány pre dospievajúcu mládež Mať pätnásť je ťažké alebo Striptíz (2007), To sú vážne veci (2010) a Samí dobrí žiaci (2011).

 

Katarína Pucovská

 

Komentárov  

+1 #1 RE: Jubileum Márie Kotvášovej JonášovejViera Benková 2017-11-23 23:20
Milá Marka, s perom v ruke!
Dnes s počítačom v ruke- gratulujem Ti aj ja a verím, že naša luteratúra zostane našim dolnozemským brandom jedinečnosti našich ľudí prekonať v živote veľa nesnádz, ale nikdy nezabudli to zapísať na prázdne strany Biblie a v nedeľu otvoriť jej stránky a zaspomínať na tých, ktorí ich neopustili ale boli s nimi všade na ceste- neceste. Drž sa, píš a gratulujem Ti aj v mojom mene uznanuia ,ktoré sa Ti konečne v týchto jubilejných dňoch dostali...
vbenková
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články