Kto škrtí našu Zorničku?

Nad Zorničkou sa sťahujú čierne mraky. Hviezdičke pre naše deti hrozí vyhasnutie. Ako je to možné? Kto je ten, ktorý si dovolí páchať takýto zločin?

 

Kto škrtí našu Zorničku?

 

Zorničku de facto vydáva Slovenské vydavateľské centrum. Vlastnícko-právne vzťahy s NVU Hlas ľudu sú v tejto veci aspoň pre laika dosť nejasné. V praxi to vyzerá asi tak, že peniaze z Pokrajiny na vydávanie Zorničky prichádzajú pravidelne každý mesiac, ale na účet NVU Hlas ľudu, a táto ustanovizeň by ich automaticky mala presúvať na SVC. Ale, ako tvrdia v SVC, riaditeľ NVU Hlas ľudu Samuel Žiak, z dôvodov len jemu známych, tie peniaze už niekoľko mesiacov neoprávnene blokuje a Zorničku tak finančne škrtí.

Ešte číslo-dve a prestane vychádzať!?

A to vo chvíli, keď sa redaktorsky a autorsky skonsolidovala, keď vychádza načas, začiatkom každého mesiaca, a keď po dlhoročnom úpadku zaznamenala i čitateľský rast a dosiahla náklad vyše 1000 výtlačkov.

O pôsobení Samuela Žiaka na riaditeľskom poste NVU Hlas ľudu sa už dlhšie všeličo nelichotivé povráva. Čo je na tom pravdy, nech zisťujú patričné inštitúcie a orgány, eventuálne aj investigatívni novinári. Nezaujíma ma teraz ani spor na relácii NVU Hlas ľudu – SVC. V tejto chvíli ma zaujíma len a len Zornička.

Preto dotyčnému pánovi verejne kladiem otázku: je pravda, čo tvrdia v SVC, že už mesiace neoprávnene zadržiava prostriedky, určené na vydávanie Zorničky?

Ak je to pravda, aké sú jeho motívy?

Aké je predovšetkým jeho právo?

A kde tie nemalé, účelové peniaze teraz vlastne sú?

Či si on, ako osoba poľnohospodárskeho zamerania, dokáže uvedomiť určité zákonitosti v oblasti vydavateľstva, a totiž skutočnosť, že ak teraz dovolíme, aby vychádzanie Zorničky bolo ohrozené, alebo narušené, my si dôveru rodičov (ktorí si predplatné zaplatili do konca bežného školského roka) a ani učiteliek nikdy viac nebudeme vedieť navrátiť, ani zaslúžiť?

Komu vlastne, a prečo, vadí kvalitná a úspešná Zornička?

Odpoveď sa dozvieme veľmi rýchlo.

 

Prof. Dr. Zoroslav Spevák

 

Redakčná poznámka: Zverejnená je iba podstatná časť otvoreného listu.

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články