Nový Sad a Nový rok

Pre pravoslávny svet, ktorý sa riadi podľa starého juliánskeho kalendára, Nový rok prichádza o polnoci z 13. na 14. januára a dnešný deň je podľa tohto kalendára posledným dňom v roku 2017. Okrem v Rusku, Srbsku, Čiernej Hore, Poľsku... pravoslávnych veriacich jesto aj v Česku asi 40 tisíc a na Slovensku asi 70 tisíc. V multietnickom Novom Sade sa každá tradícia uctieva a tak sa množstvom podujatí oslávili Vianoce aj podľa gregoriánskeho a aj podľa juliánskeho kalendára, pred 13 dňami sa silvestrovalo na námestí a dnes sa početnými podujatiami víta rok 7526. Podľa staroslovienskeho, či starého srbského, alebo aj ruského kalendára, známejšieho ako byzantský kalendár, sa totiž čas počíta od vzniku sveta, ktorý údajne nastal 5508 rokov pred Kristom. Teraz teda prichádza rok 7526 a jeho vítanie sa v Novom Sade usporiada na vyše 30 novosadských lokalít.

 

Súčasťou tradície sú aj záprahy a takéto parádne v týchto dňoch jazdia novosadskými ulicami

 

Súčasťou tradície sú aj záprahy a takéto parádne v týchto dňoch jazdia novosadskými ulicami

 

Súčasťou tradície sú aj záprahy a takéto parádne v týchto dňoch jazdia novosadskými ulicami

 

Lana Zorjanová dnes v Synagóge (foto: Zdenka Valentová Belićová)

 

Lana Zorjanová dnes v Synagóge (foto: Zdenka Valentová Belićová)

 

Mládežnícka filharmónia po svojom nedávnom obnovení , dnes popoludní v novosadskej Synagóge usporiadala promočný koncert pod názvom Srbský Nový rok pre deti a mládež – Cesta okolo sveta. Lana Zorjanová bola najmladším sólistom tohto mladého orchestra.

 

Lana Zorjanová v novosadskom evanjelickom kostole v roku 2014

 

Lana Zorjanová v novosadskom evanjelickom kostole v roku 2014

 

Lana Zorjanová, ako nádejná mladá huslistka, vystúpila v roku 2014 na Predvianočnom koncerte v slovenskom evanjelickom kostole v Novom Sade. Už vtedy priam virtuózne zahrala skladbu Ivana Zajca – Koncertino pre husle a klavír G-dur, za klavírneho sprievodu profesorky Mileny Buča.

14. január je v kalendári Srbskej pravoslávnej cirkvi označený červenými písmenami (je teda cirkevný sviatok) a ľudovo sa on pomenúva aj "Mladi Božić". Srbi ho tiež nazývajú „Pravoslávny nový rok" alebo aj „Srbský nový rok".

Ide teda o cirkevný sviatok a v chrámoch si v rámci slávnostných liturgií Vasilia Velikého pripomínajú obriezku Ježiša Krista. Hlavná liturgia sa vo väčšine chrámoch začne o 10:00, avšak pred ňou je ešte takzvaná „utiereň", čo sú raňajšie bohoslužby. Po liturgii sa veriaci stretnú pri spoločných modlitbách a to je takzvaný novoročný „molebden", kde sa modlia za úspešný rok a dobrú úrodu.

K pravosláviu sa vo svete hlási približne pol miliardy kresťanov. Najpočetnejšou je ruská cirkev a najviac pravoslávnych veriacich je v krajinách bývalého Sovietskeho zväzu, až okolo 200 miliónov. Aj na Slovensku sa v tento večer konajú "veselice". K pravosláviu sa tam hlásia prevažne príslušníci rusínskej národnosti a to v Prešovskom kraji. Jedna časť Rusínov už Vianoce oslávila 24. decembra.

O programe vítania roku 7526 v Novom Sade viac TU: http://www.kulpin.net/22-aktuality/aktuality/10122-vitanie-roku-7526-v-novom-sade

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články