Alžbeta Pucovská, 85-ročná

Alžbeta Pucovská rod. Gierová sa narodila 11. februára 1933 v Báčskom Petrovci. V roku 1951 absolvovala Učiteľskú školu v Báčskom Petrovci s prvou generáciou maturantov. V tom istom roku nastúpila na prvé pracovisko v Kysáči, kde pracovala 7 rokov. Tam sa zoznámila so svojim budúcim manželom, tiež učiteľom, Samuelom Pucovským (1930 – 2005), s ktorým sa zosobášila roku 1955.

 

Alžbeta Pucovská

 

Učiteľská škola v Báčskom Petrovci pôsobila do roku 1965, keď sa jej činnosť skončila, a dovtedy ju absolvovalo 216 slovenských učiteľov. Alžbeta Gierová ju zakončila s prvou generáciou a učiteľkou sa stala už ako 18-ročná.

 

Maturantka Alžbeta Gierová v roku 1951

 

Maturantka Alžbeta Gierová v roku 1951

 

Mladá učiteľka sa už na kysáčskej základnej škole angažovala nielen v záväznej výučbe, lež aj v rôznych mimoškolských aktivitách. Divadlo v tom malo významné miesto. Za 7 rokov pôsobenia v Kysáči hrala v siedmych predstaveniach. V roku 1958 sa spolu s manželom a dvojročným synom presťahovala do Kulpína, kde do dôchodku pracovala ako učiteľka triednej výučby. Nacvičovala tiež žiakov v speve, recitáciách, divadelníctve a zapojila sa aj do práce školskej knižnice. Tri roky bez úhrady viedla tiež i kulpínsku ľudovú knižnicu.

 

Alžbeta Pucovská v roku 1978

 

Alžbeta Pucovská v roku 1978

 

V kulpínskom Kultúrno-umeleckom spolku Zvolen roky bola aktívna takmer vo všetkých odbočkách. Aj tu treba vyzdvihnúť zvlášť divadelníctvo. Nacvičovala detské predstavenia a zároveň hrala aj v divadlách pre dospelých. Divadelníctvom sa zaoberala aj v pozdnejších rokoch a z toho obdobia treba spomenúť spoluprácu s režisérmi Miroslavom Krivákom a Michalom Babiakom. V rozhlasovej dráme Katka, ktorú pre Rádio Nový Sad režíroval Miroslav Krivák, tiež mala jednu z hlavných úloh. Za divadelníctvo a pedagogickú prácu získala viaceré uznania a diplomy. Roky bola členkou rady Miestneho spoločenstva Kulpín, obecnej Zmierovacej rady a ani humanitárne akcie sa nezaobišli bez jej pomoci. Do dôchodku nastúpila v roku 1987 a odvtedy je aj členkou Združenia kulpínskych penzistov.

 

Alžbete Pucovskej (druhá sprava) v roku 2011 udelili matičné uznanie

 

Alžbete Pucovskej (druhá sprava) v roku 2011 udelili matičné uznanie

 

V roku 2013 si Spolok kysáčskych žien uctil jej osemdesiatiny

 

V roku 2013 si Spolok kysáčskych žien uctil jej osemdesiatiny

 

Katarína Pucovská a Alžbeta Pucovská v roku 2015 na programe v kulpínskom dome kultúry

 

Katarína Pucovská a Alžbeta Pucovská v roku 2015 na programe v kulpínskom dome kultúry

 

Katarína Pucovská

 

Komentárov  

+1 #2 blahoželanieŠefčíkovci, Senica 2018-02-14 15:41
Milá a vážená pani učiteľka, pri Vašej osemdesiatke sme si s Vami nazdravili u Vás doma, po piatich rokoch to musíme urobiť, takto na diaľku, no o nič menej srdečne a s láskou, prajúc Vám hojnosť požehnania na zdraví duchovnom, duševnom i telesnom a keď Pán Boh dá a pricestujeme do Kulpína potvrdíme to aj peknou kytičkou. Vaši Šefčíkovci
Nahlásiť administrátorovi
+2 #1 RE: Alžbeta Pucovská, 85-ročnáPavel Maglovský 2018-02-12 07:52
Vážená pani učiteľka úprimne blahoželám k narodeninám a želám všetko dobré. Ďakujem za všetko čo ste ma naučili.
S úctou Váš bývalý žiak. Pavel Maglovský s rodinou.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články