Požiar v Kulpíne

Správa o požiari sa bleskurýchle šírila dedinou. Keď sa rozchýrilo, že horí u Maglovskov, u Ondra Maglovského, maestra, prichádzali pomáhať nielen susedovci, ale aj tí spoza chotára. Veď, známeho virtuóza na harmonike poznajú všetci, a to nielen v Kulpíne. Napriek sláve maestro Maglovský vždy bol jednoduchý, skromný a vždy ochotný pomáhať. Preto má aj množstvo priateľov. Nikdy však nepotreboval veľa, len kúsok vlastného neba a krov nad hlavou... Ten mu však dnes, v čase keď sa autobusom s manželkou vracal z práce, zničil požiar. Po návrate domov, strechy už nebolo. Požiarnici ju hasili a susedovci zachraňovali veci z domu. Do neskorých nočných hodín prichádzali aj priatelia syna Paľka ponúkať pomoc. Kto bude mať zajtra čas, každá pomoc bude vzácna.

 

Požiar v Kulpíne

 

Požiar v Kulpíne

 

Požiar v Kulpíne

 

Požiar vzplanul o asi 17,40 v zadnej časti domu, kde bola tzv. „letná kuchynka". Keďže tam bolo aj drevo na kúrenie, požiar sa rýchlo rozhorel. Hasičom príchod z Petrovca dlhšie trval kvôli prácam na rekonštrukcii cesty medzi Petrovcom a Kulpínom. Cez most je doprava zvlášť spomalená. Požiarnikom sa predsa podarilo zachrániť časť krovovej konštrukcie a uhasiť požiar skôr ako by sa bol rozšíril na celý dom.

 

Požiar v Kulpíne

 

Požiar v Kulpíne

 

Požiar v Kulpíne

 

Dvaja hasiči zostali v dome aj cez noc a dbajú, aby sa pozostalé hrady znova nechytili horieť. Dom je nasiaknutý vodou, prúd vypnutý, to najdôležitejšie presťahované k susedovcom. Celá rodina uchýlená u dobrých ľudí.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články