Rotariáni navštívili Kulpín

Rotariáni z Rotary club des deux Brisach, z Breisachu a Colmara, z Nemecka a Francúzska, spolu s niekoľkými členmi Rotary clubov z našej krajiny, dnes zavítali do Kulpína. V sprievode prof. Dr. Jána Kišgeciho obzreli si Dunđerskov kaštieľ, Poľnohospodárske múzeum, pravoslávny kostol a stred dediny. Okrem muzeálnych expozícií, navštívili aj miestnosti Spolku kulpínskych žien, kde sú nainštalované staré slovenské izby, ako aj priestor Združenia osôb s osobitnými potrebami Objatie. V delegácii rotariánov boli profesori, doktori, významní lekári, podnikatelia, tiež majiteľ vyše 400-ročného vinárstva, ktorého vína sa v reštauráciách predávajú aj za vyše 500 e a ktorý z čierneho hrozna dokáže vyrobiť nielen čierne, ale aj exkluzívne biele víno. Vysoké tituly a významný spoločenský status neboli však žiadnou prekážkou pri našej srdečnej komunikácii.

 

Rotariáni navštívili Kulpín

 

Rotariáni navštívili Kulpín

 

Rotariáni navštívili Kulpín

 

Rotariáni navštívili Kulpín

 

Jednoduchosť v správaní hostí z Rotary clubu predsa však neprekvapila, keďže sa rotariáni zhromažďujú do klubov na celom svete s cieľom pomáhať všade tam, kde je potrebná pomoc, či slovo útechy. Združujú priemyselníkov, obchodníkov alebo ľudí, ktorí dosiahli isté spoločenské postavenie, aby mohli uplatniť svoj vplyv v prospech dobrej veci. Ich mottom je: Nesebecky slúžiť (Service Above Self).

 

Rotariáni navštívili Kulpín

 

Rotariáni navštívili Kulpín

 

Rotariáni navštívili Kulpín

 

Rotariáni navštívili Kulpín

 

Členovia Rotary clubov pochádzajú z najrozličnejších profesií. Snažia sa pomáhať v prevencii a liečbe chorôb, vo vzdelávaní, gramotnosti, hygiene, v hospodárskom a spoločenskom rozvoji... Na svete je 1,2 milióna rotariánov združených v 38-tisíc kluboch.

Rotariáni z Rotary club des deux Brisach pricestovali do Srbska 31. mája a v našej krajine pobudnú do 4. júna. Z Kulpína dnes namierili ďalej do Báčskej Palanky.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články