Letisko vo Vojvodine

O letisku vo Vojvodine sa hovorí desaťročia. Ešte pred šiestimi rokmi vo Vláde Vojvodiny predstavili maketu nového letiska na Čeneji pri Novom Sade, ktorého výstavba sa mala ukončiť do konca roka 2015. Ten rok už dávno prešiel a s výstavbou sa dodnes nezačalo. To však ani neprekvapuje, keďže už na štarte a počas prezentácie projektu sa špekulovalo, že výstavba takého letiska by mohla stáť vyše 150 miliónov eur, čo je príliš tvrdým orieškom pre krízové obdobie a ochudobnenú Vojvodinu. Pesimisti, ktorí takto uvažovali, zdá sa, mali iba čiastočne pravdu. Vojvodina predsa, napokon, možno, snáď... dostane komerčné letisko. To by sa údajne mohlo stať už v roku 2020. Plánom letiska „Nový Sad – Čenej", ktorý sa má vypracovať za štyri mesiace, letisko by sa rozprestieralo na 148 ha terajšieho športovo-poľnohospodárskeho letiska. Nový Sad – sídelné mesto kultúry 2021 by sa potom mohlo pýšiť aj novým letiskom.

 

Táto maketa letiska na Čeneji bola prezentovaná v roku 2013 a ideové riešenie vypracovala Fakulta technických vied z Nového Sadu

 

Táto maketa letiska na Čeneji bola prezentovaná v roku 2013 a ideové riešenie vypracovala Fakulta technických vied z Nového Sadu

 

Letisko by malo byť určené pre menšie takzvané low cost lety, ktoré sú výhodnejšie a ktoré čoraz viac používajú podnikatelia na rýchle cestovanie, alebo aj pre nákladnú dopravu. Letisko by sa malo budovať na terénoch športového letiska na Čeneji. Toto letisko bolo urobené ešte v roku 1952 a založili ho pre potreby Letecko – vzdušného strediska Vojvodiny. V súčasnosti sa využíva pre potreby športového a poľnohospodárskeho letectva. Jeho rekonštrukciou by sa otvorili dvere aj komerčným leteckým spoločnostiam a ich letom.

Keďže je Vojvodina orientovaná na vývoz a turistika sa tiež rozrastá, letisko by mohlo mať veľký význam tak pre podnikateľov ako aj turistov. Jeho výstavbou by sa mal zvýšiť i záujem investorov o našu pokrajinu.

 

Katarína Pucovská

 

Komentárov  

0 #1 RE: Letisko vo VojvodineLM 2018-07-16 10:00
Nemyslím si, že sa letisko bude realizovať, lebo je majetkom leteckého športového klubu. Zmenou na komerčné letisko by klub stratil možnosť lietať lietadlami bez identifikačného vybavenia (vrátane vetroňov), a automaticky aj možnosti výcviku, prinajlepšom na vetroňoch a skokov parašutistov.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články