Problém so smradľavým hmyzom – bzdochy

Do všetkých možných škár domu začali vliezať chrobáky, ktoré veľmi nevoňajú. Názov bzdocha napovedá, že tento malý sploštený živočích má niečo spoločné so smradom po zdochline. Po srbsky sa menuje „smrdibuba", teda aj zo srbského názvu možno uzavrieť, že chrobák zapácha. Bzdochy, smrdibube (Heteroptera) sú pomerne rozmanitou skupinou hmyzu. Na celom svete bolo dosiaľ zaznamenaných viac než 40 000 druhov. Na Slovensku sa ľudovo tento chrobák nazýva „smradlák", ale aj „smradľavý martin". Čo je snáď zvláštnosťou, u Srbov pre tento druh hmyzu tiež existuje rovnoznačný ľudový názov: „smrdljivi martin".

 

Problém so smradľavým hmyzom – bzdochy

 

Problém so smradľavým hmyzom – bzdochy

 

Problém so smradľavým hmyzom – bzdochy

 

V Srbsku ľud od pradávna uctieval bzdochy a veril v ich nadprirodzenú moc. V záznamoch o ľudových poverách sa uvádza: "Keď smradľavý martin vojde do domu – bude peňazí" (Kad smrdljivi martin uđe u kuću - biće para!).

V posledných rokoch sa uvedený hmyz veľmi rozšíril, no páchnu len niektoré druhy. Niekedy sedia na sušiacej sa bielizni, s ktorou sa ľahlo dostávajú do domu. V tomto jesennom období sa odporúča bielizeň pred vnášaním do domu najprv poriadne vypráši. Inak nás bzdocha môže nepríjemne prekvapiť keď si napríklad oblečieme pyžamu, či košeľu a môžeme ju nájsť ukrytú aj v rukáve, vo vrecku... Zabiť ju? Či vari radšej nie? Ak ju zmliaždime, jej nepríjemný pach na ruke, či v celej miestnosti nás dlho bude upomínať, že sme sa k nej správali surovo.

Proti nim možno bojovať chemickými prípravkami, alebo skúsiť bojovať levanduľou. Alebo najlepšie urobíme keď sa obrníme trpezlivosťou. Veď ešte trvá obdobie aj vínnych mušiek, lienok, komárov a podobne.

 

Katarína Pucovská

 

Komentárov  

0 #1 RE: Problém so smradľavým hmyzom – bzdochypsd 2018-10-12 21:17
Prečo divý tá "rovnoznačnosť" ? Kto boli, presnejšie, skadiaľ - profesori na gymnáziu v Sriemských Karlovciach ? Kto je autorom najväčšej botanickej zbierky na Balkáne, známej ako "Volnijev herbarijum" ?
Nie je ten "Volni" - Andrej Rafael Voľný (1759-1827) ? Pozná ho rodná Banská Štiavnica ? Mimochodom, kto "krstil" a ako - callispehus chinensis ako "lepa kata" ? Ako mohli Slováci, profesori, prednášať srbským žiakom, pred 200 rokmi, ak učebníc v srbčine ešte - nebolo ? Koľko ich lexika vplývala na neskoršie, nielen v srbčine ?
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články