ReštaVrácia

Spišské divadlo zo Spišskej Novej Vsi pred dvomi týždňami štartovalo novú sezónu premiérou inscenácie štúrovského spisovateľa Jána Kalinčiaka Reštavrácia, ktorú zdramatizoval Vladimír Hurban Vladimírov zo Starej Pazovy a režijne stvárnil kulpínsky rodák doc. PhDr. Michal Babiak, Mr., umelecký šéf Spišského divadla. Krátko po premiére sa spišský divadelný súbor vydal na dolnozemský zájazd do Békešskej Čaby, Nadlaku a Báčskeho Petrovca a tak včera na doskách Slovenského vojvodinského divadla milovníkov divadla skutočne potešili a vynikajúco pobavili s dvomi predstaveniami. Popoludní to bol pôvabný rozprávkový príbeh Kráska a netvor a večer brilantná komédia o reštavrácii, čiže o voľbách a predvolebných klamstvách, podvádzaniach a podplácaní voličov. Vycibreným humorom, v ktorom dokonca aj vulgárne slová a gestá boli vnímané ako prirodzené a nenútené, ale aj veselým spevom a tancom, početné obecenstvo dokázali udržať v dobrej nálade takmer tri hodiny.

 

ReštaVrácia

 

ReštaVrácia

 

Kalinčiak v Reštavrácii satirickým a humorným spôsobom zachytáva volebné peripetie slovenských zemanov v polovici 19. storočia. Príbeh je založený na súperení rodinných klanov a hlavnými kandidátmi v boji na post vicišpána sú Adam Bešeňovský a Ján Potocký. Režisér Michal Babiak, ktorý urobil úpravu a dramaturgiu tohto takmer 200 ročného textu, pridal do neho prvky súčasnej doby, ale aj spev a tanec, pričom texty niektorých piesní sám napísal. V tejto zosúčasnenej Reštavrácii herci hneď na začiatku vysvetľujú, že tu nejde o žiadnu reštaUráciu, lež o reštaVráciu, čiže voľby. Ozrejmujú tiež ďalšie výrazy, ktoré sa v minulosti vo voľbách používali, napr. kortešovať, či agitovať... Nechýbajú ani latinské výroky a duchaplné sentencie, ale ani srbské slovká a slovné spojenia,– po srbsky sa však hlavne nadáva.

 

ReštaVrácia

 

ReštaVrácia

 

ReštaVrácia

 

ReštaVrácia

 

ReštaVrácia

 

ReštaVrácia

 

ReštaVrácia

 

ReštaVrácia

 

Okrem vtipných dialógov a komických situácií, v inscenácii je aj množstvo zábavy a všeobecného veselia: jedenia, pitia a fajčenia. Paralelne s voľbami sa rozvíja aj príbeh o láske. A to nie jednej, ale až dvoch. Všetko sa nakoniec veselo a šťastne končí. Voľby prejdú, spočitujú sa víťazstvá, úspechy a sklamania. Na kortešovanie bolo premárneného veľa majetku. Pozeráte na komédiu, ale keď sa jednotlivé motívy pospájajú, zistíte, že nejde o bezduchú zábavu, ale o politickú satiru, v ktorej sa cez prizmu irónie ponúka veľavravné posolstvo. Len si ho treba správne vysvetliť. Lebo, na konci bič plieska.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články