326. narodeniny Petrovaradínskej pevnosti

Pri príležitosti 326. narodenín Petrovaradínskej pevnosti Múzeum mesta Nový Sad organizuje zajtra 18. októbra bezplatnú prehliadku cez podzemné vojenské galérie. Prehliadka sa uskutoční v dvoch termínoch, o 11:00 a o 15:00. Záujemcovia o prehliadku by sa mali hlásiť muzeálnemu sprievodcovi desať minút pred uvedenými termínmi. Petrovaradínska pevnosť sa rozlieha na 112. hektároch pozemku. Pod ňou je množstvo tunelov a katakomb. Opradená je mnohými legendami.

 

Foto: Múzeum Mesta Nový Sad

 

Foto: Múzeum Mesta Nový Sad

 

V roku 1692 po ťažkých bojoch s Turkami, ktoré trvali od roku 1683, rakúska armáda pod velením markgrófa Ľudovíta Badenského, prinavrátila sčasti zbúranú stredovekú pevnosť Petrovaradín. V tom čase sa začalo opevňovanie a obnovenie stále strategicky dôležitej stavby. Na základe rozhodnutia Vojnovej rady vybudovať novú pevnosť, podľa najmodernejších pravidiel vojenskej architektúry, začalo sa s budovaním a čistením terénu v Hornej pevnosti. Základný kameň novej pevnosti bol položený 18. októbra v prítomnosti cisárskeho vyslanca, princa a maršala Eugena Croya, v Leopoldovej bašte. Tento deň bol zaznamenaný ako začiatok výstavby novej pevnosti Petrovaradin, ktorá trvala s prerušením až do roku 1780.

 

Foto: Múzeum Mesta Nový Sad

 

Foto: Múzeum Mesta Nový Sad

 

Láka legendami a tajomstvom, ale najmä svojim podzemím, sieťou tunelov, poschodí a úrovní... netopierov... kto sa osmelí zísť do katakomb, môže pešo prejsť vyše 20 kilometrov. Táto známa pevnosť na dunajskom brehu pri Novom Sade údajne ešte v 12. storočí bola vojenským objektom. Súčasná Petrovaradínska pevnosť sa stavala až 88 rokov, v období 1692-1780. Umiestnená je nad Dunajom, na jeho pravom brehu ako pevnosť na obranu Habsburskej monarchie od Osmanskej ríše. Pre potreby armády slúžila až do druhej svetovej vojny.

 

Foto: Múzeum Mesta Nový Sad

 

Foto: Múzeum Mesta Nový Sad

 

Petrovaradínska pevnosť predstavuje remek dielo vojenskej architektúry. Pozostáva z Hornej a Dolnej pevnosti a je jedinou v úplnosti zachovanou pevnosťou tohto druhu na území Európy. Pod Hornou časťou je vybudovaná celá sieť podzemných chodieb - lagúm a galérií celkovej dĺžky asi 16 km. Tunely a katakomby sú vybudované v štyroch výškových rovinách a od roku 2009 zo 1200 metrov reštaurovaných lagúm je oficiálne zaradené do bohatej turistickej ponuky mesta Nový Sad.

Stála teplota v podzemí tých priestorov je 12 stupňov a turistom sa neradí odbočiť z označenej dráhy, keďže ďalšie chodby (lagumi ) ukrývajú asi 30 labyrintov.

Promo film publicistu Veljka Milkovića o podzemí Petrovaradínskej pevnosti:

 

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články