Voľby 4. novembra

V piatok 19. októbra vypršala lehota na podávanie volebných listín pre priame voľby do národnostných rád národnostných spoločenstiev v Srbsku, ktoré budú 4. novembra 2018. Keď ide o Slovákov vyhlásené sú tri volebné listiny: 1. Slováci vpred! – Pavel Surový, 2. Matica slovenská v Srbsku – Libuška Lakatošová a 3. Hej, Slováci! – Michal Baláž. Minister verejnej správy a lokálnej samosprávy Branko Ružić 19. októbra 2018 o polnoci vyniesol rozhodnutie o uzavretí Osobitného voličského zoznamu národnostných menšín, v ktorom do toho dátumu bolo zaregistrovaných úhrne 507.183 voličov. Všetci občania s hlasovacími právami, príslušníci národnostných menšín, sa však môžu ešte do 31. októbra 2018 o polnoci zapísať do zoznamu voličov.

 

Voľby 4. novembra

 

Minister Branko Ružić apeloval na príslušníkov menšinových spoločenstiev, aby využili svoje právo a zúčastnili sa na voľbách a voličom tiež radí preveriť, či sú zapísaní do Osobitného voličského zoznamu národnostných menšín, čo možno urobiť TU: https://upit.posebanbirackispisak.gov.rs/

V závislosti od počtu príslušníkov jednotlivých národnostných menšín, národnostná rada môže mať najmenej 15 a najviac 35 členov. Naša slovenská národnostná rada bude mať aj v nadchádzajúcom 4-ročnom mandáte 29 členov.

Republiková volebná komisia (RVK) vyhlásila tri volebné listiny slovenskej národnostnej menšiny. Keď ide o ostatné národnostné spoločenstvá, Maďari, ktorí si volia 35-členný národnostný parlament, teda patria medzi tie najpočetnejšie menšiny a je ich asi 254.000, podali iba 2 volebné listiny a z druhej strany Rusíni, ktorých je menej než 15.000, podali najviac listín, až 7.

Na schôdzi RVK 23. augusta bola vyhlásená prvá volebná listina Slováci vpred! – Pavel Surový. Na volebnej listine je 29 kandidátov na členov Národnostnej rady slovenskej národnostne menšiny a s listinou bola dodaná aj predpísaná dokumentácia s 578 vyhláseniami voličov, ktorí podporujú túto volebnú listinu.

 

Voľby 4. novembra

 

 

Na zasadnutí 29. augusta členovia RVK vyhlásili listinu Matica slovenská v Srbsku – Libuška Lakatošová. Volebná listina má 29 kandidátov a podporuje ju 650 overených vyhlásení voličov.

 

Voľby 4. novembra

 

 

Na zasadnutí 16. októbra 2018 schválená bola listina Hej, Slováci! – Michal Baláž. Volebná listina má 28 kandidátov a podporená je 297. overenými vyhláseniami voličov.

 

Voľby 4. novembra

 

 

Volebné listiny na voľbách 4. novembra budú očíslované poradovým číslom podľa toho, ako boli podávané.

 

Katarína Pucovská

 

Komentárov  

+4 #2 na želanie ....n.k. 2018-10-26 21:28
Piesňou : "Laži me laži.." starý, voľný matičiar praje naprednym slobodnym radikalom uspešný začiatok volebného kortešovania.
značka : antioxidans
Nahlásiť administrátorovi
+2 #1 Voľby 4. novembraOtazka 2018-10-22 14:46
Mozna nie som dobre informovana, tak sa opytam, aby som vedela sa lepsie rozhodnut pre koho hlasovat. Nehovorilo sa, ze by Matica nemala byt politicka a teraz vidim, ze maju svoju listinu. Dakujem vopred za odpoved.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články