Mladí petrovskí zboristi v Martine

Detský zbor Základnej školy Jána Čajaka z Báčskeho Petrovca vedený dirigentkou Marienou Stankovićovou Krivákovou minulý víkend hosťoval v Martine na Slovensku. Hostiteľom petrovského zboru Smejko, utvoreného z 21 spevákov a jednej recitátorky, bola Spojená evanjelická škola v Martine, v ktorej pod jednou strechou, – aj keď v niekoľkých osobitných budovách, – funguje základná škola, gymnázium a už niekoľko rokov aj škôlka. Pre petrovský zbor boli naplánované aktivity v rámci detských bohoslužieb v kostole, ktoré sa uskutočnili v piatok v dvoch termínoch. O 10.h bolo v kostole vyše 200 detí zo škôlky a nižších ročníkov základnej školy a na druhých službách Božích o 11. h prítomní boli žiaci vyšších ročníkov základnej školy a gymnazisti. V nedeľu Petrovčania vystúpili na predpoludňajších slávnostných bohoslužbách pri príležitosti založenia 1. ČSR.

 

Foto Jarmila Pantelićová

 

Foto Jarmila Pantelićová

 

Foto Jarmila Pantelićová

 

Foto Jarmila Pantelićová

 

V sobotu sa petrovskí mladí zboristi ocitli na Festivale klobás, kde sa tiež ukázali v dobrom svetle a početnému publiku sa predstavili s 20 minútovým programom veselých detských piesní. Aj v ten deň sa programy niesli v duchu osláv 100. výročia založenia Československa. V Martine boli preto prítomné i delegácie všetkých partnerských miest a tak z Báčskeho Petrovca boli predstavitelia Miestneho spoločenstva, ako aj delegácia Obce Báčsky Petrovec.

Podľa zhodnotenia vedúcej žiackeho zboru M.S. Krivákovej všetky vystúpenia veľmi dobre dopadli, takže boli spokojní i hostia i hostitelia. Žiakov na syntetizátore sprevádzal Vladimír Kováč. Deti boli ubytované v rodinách. Toto bola druhá návšteva petrovských detí martinskej evanjelickej školy. Prvýkrát sa s jej učiteľmi stretli v Petrovci pred 4 rokmi, keď priniesli ako dar knihy do petrovskej školskej knižnice. Nasledovala odvetná návšteva a teraz ešte jedna ďalšia.

 

Mladí petrovskí zboristi v Martine

 

Mladí petrovskí zboristi v Martine

 

Detský zbor Základnej školy Jána Čajaka z Báčskeho Petrovca dnes už vystúpil na domácom teréne. Priliehavý program predviedli na nádvorí Slovenského vojvodinského divadla a pri hrobke obesených bohatierov, kde si predstavitelia obce uctili pamätný dátum z dejín obce – 28. október a 77. výročie tragickej popravy ôsmych obesených bojovníkov za slobodu v národnooslobodzovacom boji.

 

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články