Voľby boli. Ako ďalej?

Včera večer vypršala lehota na zverejnenie konečných výsledkov volieb do národnostných rád národnostných menšín. Pred vypršaním lehoty Republiková volebná komisia zvažovala sťažnosti a vyniesla rozhodnutie o zopakovaní volieb na dvoch miestach pre českú a rumunskú menšinu, po čom vyhlásila konečné výsledky volieb. Podľa nich, v našom slovenskom národnostnom parlamente bude sedieť 14 predstaviteľov volebnej listiny Matica slovenská v Srbsku – Libuška Lakatošová, 8 predstaviteľov listiny Slováci vpred! – Pavel Surový, 4 predstavitelia Hej, Slováci! – Michal Baláž a 3 predstavitelia listiny Liga Slovákov Vojvodiny. Od dnes začína plynúť 20 dňová lehota na konštituovanie rady a voľbu jej orgánov. Začína sa teda ďalšia fáza boja – utváranie vládnucej koalície. Keďže náš národnostný parlament má mať 29 členov a potrebnú väčšinu 15 kresiel, nezískala ani jedna volebná listina, teraz treba robiť kompromisy. Či nás to trochu zmieri, alebo ešte viac zvadí, zistíme koncom novembra.

V najvýhodnejšej pozícii je Libuška Lakatošová, ktorá môže koalíciu utvoriť s každou listinou, keďže potrebuje ešte iba jeden mandát. Avšak, aj Pavel Surový má šancu, v prípade, že by sa mu podarilo získať predstaviteľov listín číslo 3 a 4. Nemožno však nespomenúť, že obe tieto listiny majú podporovateľov na najvyššej úrovni, vo vládnucej Srbskej pokrokovej strane. To môže znamenať, že už na štarte mali veľkú prednosť. Mali i reklamnú kampaň, zrealizovali predvolebné akcie, mali svoje bilbordy – a to všetko stojí... kým druhé dve listiny sa do boja vydali takmer v poslednej chvíli, a bez žiadne reklamy, lebo peňazí na to nemali. Predsa ale... získali si štvrtinu toho volebného telesa slovenskej národnostnej menšiny v Srbsku, ktoré sa volieb zúčastnilo. Vzhľadom na uvedené a v prípade, že predstaviteľom prvých dvoch listín nezáleží výlučne na vlastnej sláve, ale majú aj akýsi pozitívny vzťah k osudu slovenskej národnostnej menšine v Srbsku, iste by sa mali zamýšľať nad tým, prečo ich štvrtina voličov nepodporila. Či je to možno nie aj preto, že v predošlom mandáte NRSNM boli členmi tohto nášho najvyššieho samosprávneho telesa a najviac čomu sa venovali bola predovšetkým vlastná sláva...

Olena Papuga, nositeľka listiny Rusínska liga pre voľby Národnostnej rady Rusínov pre VOICE vyhlásila: „Vo Vojvodine medzinárodní pozorovatelia neboli. To čo sa dialo, nielen v deň volieb, ale v celom období po vyhlásení volieb, to som nikdy nezažila. Nikdy bolestnejšia a nikdy špinavejšia kampaň nebola," zhodnotila Olena Papuga. Dodala, že jej listina nemala žiadnych členov volebnej komisie, pretože podľa zákona boli volebné výbory volené miestnymi samosprávami, takže všetci členovia boli v skutočnosti zo Srbskej pokrokovej strany (SNS). "Mali sme právo na členstvo v rozšírenom zložení volebných komisií, ale nemohli sme ich financovať, pretože štát neposkytol finančné prostriedky na volebnú kampaň," povedala Papuga.

Je zrejmé, že nedopatrení vo volebnom postupe bolo viac než dosť. Možno až toľko, že to kričí do neba. Je ako slnko jasné, že na mnohých volebných miestach došlo k falšovaniu volebných výsledkov. Je zjavné, že sme sa to iba hrali na demokraciu a voľby. Je však očividné aj to, že štát tieto voľby zorganizoval, aby sa pred medzinárodným spoločenstvom ukázal, ako krajina so širokým rozhľadom. Keďže to predsa nie je lacný špás, voľby sa nezopakujú...Teda, ako bolo, tak bolo, musí sa ísť ďalej. Prípadné hanebné volebné podvody sa zapíšu do svedomia, alebo hoci podvedomia tých, čo podvádzali, čo falšovali, čo vodu na svoj mlyn usmerňovali...

Národnostná rada sa čo nevidieť konštituuje. A tí, čo ju budú viesť majú mandát robiť v prospech všetkých nás. Majú teda aj šancu vykúpiť sa za prípadné podvody. Či nás však aj ďalej budú iba okrádať a ponúkať nám falošné „modré z neba" , folklór a spev, „chlieb a hry", alebo sa budú angažovať na skutočnom zachovaní Slovákov na tomto priestore, ktorý si naši predkovia pred takmer 300 rokmi zvolili za svoj domov... či im to všetko bude ľahostajné, dozvieme v nasledujúcom štvorročnom mandáte.

Nepodkladať jedni druhým nohy, ale podkladať chrbát pre dobro všetkých nás. To je poslaním správneho poslanca – zvoleného zástupcu ľudu.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články